Twitter je zaradi širjenja dezinformacij o covidu-19 trajno blokiral tudi račun republikanske senatorke iz Georgie Marjorie Taylor Greene. Musk je odmrznil tudi njen uporabniški račun. Foto: EPA
Twitter je zaradi širjenja dezinformacij o covidu-19 trajno blokiral tudi račun republikanske senatorke iz Georgie Marjorie Taylor Greene. Musk je odmrznil tudi njen uporabniški račun. Foto: EPA

Glede na sporočilo na spletni strani Twitterja so 23. novembra prenehali ukrepati proti tvitom, ki kršijo pravilnik glede objav o covidu-19.

Twitter je sicer od začetka pandemije covida-19 marca 2020 pa do septembra letos zaradi deljenja napačnih informacij suspendiral več kot 11.000 uporabniških računov, poroča BBC.

Družbeno omrežje je med pandemijo zavajajoče tvite o covidu-19 začelo označevati vsebine in nato tudi odstranjevati uporabnike, ki so vztrajali pri širjenju dezinformacij. Podobno sta ravnali tudi omrežji Facebook in YouTube.

Twitterjevih pet opominov

Twitter je uporabljal "sistema petih opominov" za uporabniške račune, ki objavljajo "dokazljivo lažno ali zavajajočo" vsebino, ki lahko "privede do znatnega tveganja škode", poroča BBC.

Elon Musk obljublja absolutno svobodo govora, ne predstavlja pa ukrepov glede sovražnega govora. Foto: Reuters
Elon Musk obljublja absolutno svobodo govora, ne predstavlja pa ukrepov glede sovražnega govora. Foto: Reuters

Prepovedane vsebine so vključevale objave, katerih namen je vplivati na ljudi, da kršijo smernice zdravstvenih organov, vključno z neresničnimi in škodljivimi informacijami o zdravilih in cepivih ter z zanikanjem znanstvenih dejstev.

Večkratna kršitev smernic je vodila v zamrznitev računa za nekaj ur ali dni, ali pa celo za nedoločen čas, če bi uporabnik prejel pet opominov.

Drugi Twitterjevi pravilniki glede širjenja zavajajočih informacij, ki ne zadevajo covida-19, za zdaj ostajajo v veljavi.

Musk v boju za svobodo govora odpušča zaposlene in odmrzuje uporabniške račune

Milijarder Elon Musk, ki se označuje za "absolutista svobode govora", je po prevzemu podjetja Twitter vpeljal številne spremembe. Sprva je odpustil približno polovico od okoli 7500 zaposlenih.

Sorodna novica Elon Musk ponuja "splošno amnestijo" zamrznjenim Twitterjevim profilom

Nato je obnovil dostop do številnih računov, ki so bili v preteklosti zaradi kršenja pravil o vsebini suspendirani. Natančneje je dostop do svojih računov znova dobilo 62.000 računov, med njimi tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki pa ga za zdaj še ne želi uporabljati.

Musk meni, da bi morale biti na Twitterju dovoljene vse zakonsko dovoljene vsebine, v ponedeljek pa je svoja dejanja označil za "revolucijo proti spletni cenzuri v Ameriki", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kdo sploh še moderira vsebine?

Nekdanji vodja oddelka za zaupanje in varnost pri Twitterju Yoel Roth, ki je iz podjetja odšel po Muskovem prevzemu, je v torkovem intervjuju na konferenci fundacije Knight dejal, da ni prepričan, koliko zaposlenih je v podjetju sploh še ostalo za moderiranje vsebin. "Tega vam ne morem povedati, ker je bil naš imenik podjetja po prevzemu izključen in je skoraj nemogoče dokončno ugotoviti, kdo je še ostal pri Twitterju," je pojasnil.