Ugandski vojaki v okviru misije Afiške unije podpirajo predvsem sile začasne somalijske vlade. Foto: EPA
Ugandski vojaki v okviru misije Afiške unije podpirajo predvsem sile začasne somalijske vlade. Foto: EPA

V nemirni Somaliji v mirovni misiji Afriške unije sodeluje okoli sedem tisoč ugandskih vojakov, ki jih je pred kratkim obiskala parlamentarna delegacija iz domovine, kar je bil prvi tak obisk po njihovi napotitvi na misijo leta 2007.

Vodja delegacije je povedal, da so jih bili vojaki zelo veseli in so se razgovorili o svojih težavah, vključno s pomanjkanjem spolnih odnosov, poroča Africa report.

Vojaki so si zaželeli, da bi jim vlada omogočila kratek dopust v domovini, kjer bi lahko potešili svoje spolne potrebe. A ugandska vojska očitno nima posluha za njihove tegobe in jim je, namesto da bi jim ustregla, svetovala, naj se vzdržijo, tako kot vojaki ameriške mornarice, ki so več let na misiji in tisoče kilometrov stran od doma.

"Vojaki, ki sprašujejo za dopust zaradi seksa, bi morali biti potrpežljivi. Vseeno so v Somaliji samo za devet mesecev, preden se vrnejo v Ugando in jih nadomesti druga skupina," je dejal tiskovni predstavnik ugandske vojske Felix Kulaygiye ter ob tem pojasnil, da devet mesecev ni tako dolgo obdobje, da ga ni mogoče preživiti brez spolnih odnosov. "Ameriški vojaki so več let na misiji, vendar se ne pritožujejo zaradi pomanjkanja seksa," je bil jasen.

Nekdanji ugandski vojak, ki je deloval v misiji, je povedal, da je v Somaliji zaradi kulture in strogosti izredno težko dobiti žensko. Somalija je večinsko muslimanska država, kjer je življenje na vseh ravneh še vedno urejajo tradicionalna pravila, posameznik pa je tesno vpet v svojo skupnost.