Na zadnji rdeči yugo, ki so ga izdelali v tovarni Zastave v Kragujevcu 20. novembra 2008, so zaposleni, ki so ga naredili, nalepili napis 'The end', 'kraj', kar pomeni 'konec'. Foto: Reuters
Na zadnji rdeči yugo, ki so ga izdelali v tovarni Zastave v Kragujevcu 20. novembra 2008, so zaposleni, ki so ga naredili, nalepili napis 'The end', 'kraj', kar pomeni 'konec'. Foto: Reuters

Predsednik gospodarskega sodišča in stečajni sodnik Branislav Jovović je po poročanju srbskega portala B92 za agencijo Beta dejal, da je sprejel odločitev o bankrotu podjetja, saj do 21. oktobra, ko je bil zadnji rok, ni bil predložen načrt za reorganizacijo podjetja. Takrat se je namreč iztekel 90-dnevni rok, ki je začel teči od začetka stečaja.

"Razglasitev bankrota pomeni, da bo vse imetje podjetja prodano v korist upnikom," je dejal sodnik. Skupno premoženje je ocenjeno na 5,25 milijona evrov, dolgovi podjetja pa naj bi znašali okoli 330 milijonov evrov, poroča balkanska Al Džazira.

Zastava avtomobili AD, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaposlovala več tisoč ljudi, je letos dočakala stečajni postopek z le tremi zaposlenimi. Ob razglasitvi stečaja pred tremi meseci je približno 300 nekdanjih delavcev zahtevalo izplačilo še neizplačanih plač za obdobje med letoma 1997 in 2001 v višini približno milijona evrov.

Podjetju Zastava avtomobili je leta 2008, potem ko sta srbska vlada in italijanski Fiat sklenila dogovor o ustanovitvi novega podjetja Fiat Avtomobili Srbija, ostal samo pravni status in dolg. Oprema in nepremičnine so prešle na podjetje Fiat Automobili Srbija, v katerem ima italijanski Fiat 67-odstotni delež, 33-odstotnega pa srbska vlada. Novo tovarno so odprli leta 2012, v njej pa je zaposlenih okoli 2.500 delavcev.

Začetek zgodbe leta 1939
V tovarni so izdelovali avtomobile po licencah Fiata, edini avtomobil, ki so ga naredili samostojno, je bil slavno yugo. Skupno so v tovarni izdelali 4,3 milijona vozil, večino za domači, to je jugoslovanski, trg, okoli 650.000 vozil pa so izvozili v 76 držav po svetu. Leta 1989 je imela tovarna 13.500 zaposlenih, v njej pa so tisto leto izdelali 220.000 vozil.

Tovarna Zastava avtomobili je bila ena izmed več kot 20 podjetij, ki so bili del skupine Zastava. Ta je bila ustanovljena leta 1853 kot tovarna orožja, leta 1939 pa so v njej začeli proizvodnjo avtomobilov.