Izraelski vojaki. Foto: Reuters
Izraelski vojaki. Foto: Reuters

V pismu državnim tožilcem zahtevajo ukrepanje, da se ustavi normalizacija dikcije, ki krši tako izraelsko kot mednarodno zakonodajo.

"Prvič, kar pomnimo, so eksplicitni pozivi h grozljivim zločinom proti milijonom civilistom postali legitimen in redni del izraelskega diskurza. Danes so tovrstni pozivi v Izraelu del vsakdana," so zapisali, kot pismo povzema Guardian.

Med podpisniki so eden od najuglednejših izraelskih znanstvenikov, profesor David Harel, pa tudi drugi akademiki, nekdanji diplomati, nekdanji člani kneseta, novinarji in aktivisti. Njihovo 11-stransko pismo vsebuje vrsto primerov “diskurza popolnega uničenja, izgona in maščevanja".

Izrael v pogovorih s Kongom za sprejem palestinskih beguncev?

Časopis Times of Israel poroča, da naj bi se predstavniki izraelskih oblasti na skrivaj pogovarjali s Kongom in še nekaterimi drugimi afriškimi državami, da bi sprejeli razseljene prebivalce Gaze.

“Ob koncu vojne se bo vladavina Hamasa sesula, občinskih oblasti ni, civilno prebivalstvo pa bo popolnoma odvisno od humanitarne pomoči. Dela ne bo, 60 odstotkov kmetijskih površin Gaze pa bo postalo varnostni pas,” je v knesetu v torek dejala ministrica za obveščanje Gila Gamliel.

"V Gazi bodo še naprej otroke vzgajali v sovraštvu, novi napadi na Izrael pa so samo vprašanje časa. Težava Gaze ni samo naša težava. Svet bi moral podpreti humanitarno izselitev, ker to je edina rešitev, ki jo poznam.”

Seznam visokih predstavnikov Izraela, ki spodbujajo vojne zločine, vključuje ministre v aktualni vladi in člane kneseta, nekdanje visoke vojaške poveljnike, akademike, medijske osebnosti, vplivneže in zvezdnike.

Sorodna novica Atentat na drugega moža Hamasa v Bejrutu: vodja Hezbolaha zagrozil Izraelu

Pismo pri tem navaja denimo poslanca Jicaka Kroicerja, ki je v radijskem intervjuju dejal: “Gaza bi morala biti zravnana, za vse njih pa obstaja samo ena beseda, in to je smrt.”

Tali Gotliv iz Netanjahujeve stranke Likud je premierja pozvala, naj vrže jedrsko bombo na Gazo, še en poslanec Likuda, Boaz Bismuth, pa bi palestinsko ljudstvo poklal, kot je bil v Bibliji poklan narod Amalek, sovražniki starodavnega Izraela.

“Prepovedano je usmiliti se krutih, ni prostora za človekoljubne geste," je dejal za Gazo. Nato pa dodal še biblijsko referenco: "Spomin na Amalek mora biti izbrisan."

Med navedenimi izjavami je tudi komentar novinarja Zvija Jehezkelija, ki je na Kanalu 13 dejal: “Morali bi ubiti še precej več kot 20.000 ljudi. Morali bi začeti s 100.000 na en mah.”

Podpisnike pisma zastopa odvetnik za človekove pravice Michael Sfard, ki je dejal, da ga je osupnilo, kako hitro sta hujskanje h genocidu in skrajna retorika postala v Izraelu normalizirana. “Nikdar si nisem predstavljal, da bom moral napisati tako pismo. Dejstvo, da je ta tip retorike popolnoma zapustil obskurnost obrobja in se preselil v mainstream v tako vseobsegajočem obsegu, je zame neverjetno."

Netanjahujeva aktualna vlada velja za najbolj desno v zgodovini Izraela. Foto: Reuters
Netanjahujeva aktualna vlada velja za najbolj desno v zgodovini Izraela. Foto: Reuters

“Prva nevarnost je, da bodo ljudje delovali v skladu s tako retoriko, potem pa se tu lahko vprašamo tudi, kakšna družba bomo, če uporabljamo tako retoriko za obravnavo Palestincev. 2,3 milijona prebivalcev Gaze je, od tega večina mladoletnih," je še dodal Sfard.

Pismo opozarja tudi na velikanski razkorak med tem, kako tudi najnevarnejši hujskaški pozivi proti Palestincem ostajajo nekaznovani, po drugi strani pa poteka ogromna kampanja proti antisemitizmu.

Kot opozarjajo podpisniki, je Izrael namenil ogromne količine sredstev za izsleditev oseb, večinoma anonimnih spletnih komentatorjev z majhnim dosegom, ki jih oblasti obtožujejo, da so podporniki Hamasa.

Do konca novembra je bilo odprtih 269 preiskav in vloženih 86 obtožnic. “To je neverjetna številka kriminalnih preiskav, ko gre za palestinske državljane Izraela, večina povsem anonimnih, skoraj brez sledilcev,” pravi Sfard. “Razkorak med tem in popolno nekaznovanostjo za tiste, ki pozivajo k etničnemu čiščenju, poboju civilistov, bombardiranju civilnih območij in celo genocidu, je velikanski in oblasti bi morale to pojasniti."

Ob tem pismo še opozarja, da bi lahko ta genocidna retorika vplivala tudi na način, kako vodi Izrael vojno v Gazi. “Normaliziran diskurz, ki poziva k popolnemu uničenju, izbrisu, opustošenju in podobnemu, zagotovo vpliva tudi na način vedenja vojakov.”

Od začetka izraelske ofenzive je bilo ubitih že več kot 22.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok. Foto: Reuters
Od začetka izraelske ofenzive je bilo ubitih že več kot 22.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok. Foto: Reuters

ZDA obsodile izjave izraelskih ministrov

Medtem pa je tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Matthew Miller dejal, da Washington zavrača nedavne izjave izraelskih ministrov za finance in za nacionalno varnost, Bezalela Smotriča in Itamarja Ben Gvira, ki sta zagovarjala preselitev Palestincev iz Gaze. "Takšna retorika je neodgovorna. Jasno, dosledno in nedvoumno stališče ZDA je, da je Gaza palestinsko ozemlje," je zagotovil Miller in dodal, da gre zlasti za to, da Hamas ne bo ohranil nadzora na ozemlju Gaze, teroristi pa ne bodo več ogrožali Izraela.

Slovenija zavrača izjave izraelskih ministrov o izselitvi Palestincev iz Gaze

Slovenija zavrača predloge članov izraelske vlade za množično izselitev Palestincev z območja Gaze, je sporočilo zunanje ministrstvo. Kot so še zapisali na omrežju X, je vsakršno preseljevanje palestinskega prebivalstva iz Gaze v nasprotju z mednarodnim pravom in ogroža možnosti za uresničitev rešitve dveh držav.

Ministrstvo je ob tem znova pozvalo k spoštovanju mednarodnega prava in mednarodnega humanitarnega prava ter k zaščiti civilnega prebivalstva na območju Gaze.

Ben Gvir je v ponedeljek izrazil prepričanje, da bi Izrael moral spodbujati izseljevanje prebivalcev Gaze, ki so že skoraj tri mesece tarča silovitih izraelskih napadov. Zatrdil je, da bi bila izselitev Palestincev in obnova izraelskih naselbin pravilna, pravična, moralna in humana rešitev. Njegove pripombe so prišle dan po tem, ko je finančni minister Smotrič prav tako pozval k vrnitvi izraelskih naseljencev v Gazo in dejal, da bi moral Izrael spodbuditi približno 2,4 milijona Palestincev, naj odidejo iz Gaze.

Ben Gvir se je nato danes odzval na obsodbo ZDA. "Združene države so naši najboljši prijatelji, vendar bomo najprej naredili tisto, kar je najboljše za Izrael," je na omrežju X zapisal skrajno desni politik. Ob tem je ocenil, da bo selitev več sto tisoč prebivalcev Gaze Izraelcem, ki živijo na območjih blizu enklave, omogočila vrnitev domov in varno življenje.

Izrael je sicer leta 2005 iz Gaze umaknil še zadnje vojake in naseljence, ki so bili tam od leta 1967. Vlada pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja pa od začetka vojne proti palestinskemu gibanju Hamas, ki je izbruhnila 7. oktobra, uradno ni napovedovala prisilnega izseljevanja prebivalcev Gaze.

V najnovejših izraelskih napadih na Gazo ubitih 128 ljudi

V zadnjem dnevu so izraelski napadi na Gazo zahtevali še 128 življenj, 261 ljudi pa je ranjenih, so sporočili z ministrstva za zdravje v Gazi. Izraelsko bombardiranje se medtem nadaljuje predvsem na območju osrednjega in južnega dela enklave.

Popolno uničenje v Gazi. Foto: Reuters
Popolno uničenje v Gazi. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da boj proti Hamasu nadaljujejo na jugu Han Junisa, kjer so okrepili operacijo. Na to območje je izraelska vojska spustila letake, na katerih pozivajo ljudi, naj zapustijo določena območja, ki so jih označili za bojna. Pozvali so jih, naj odidejo v zatočišča v drugih delih mesta.

Palestinska tiskovna agencija Vafa je medtem poročala o napadu s tremi smrtnimi žrtvami na vzhodu Rafe, kjer živi večji delež od 1,9 milijona razseljenih Palestincev. Bombardiranja se nadaljujejo tudi na območju begunskih taborišč Al Magazi in Nusejrat v osrednjem delu Gaze.

S severa enklave pa poročajo o smrti mladoletnika po napadu pred vhodom v šolo v Džabaliji.

V napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra je umrlo približno 1140 ljudi, od tega večino vojakov, Izrael pa je v odgovor sprožil silovito bombardiranje Gaze in pozneje še kopensko ofenzivo.

Izraelske sile so po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi pobile najmanj 22.313 ljudi, večinoma žensk in otrok. Palestinske oblasti v Gazi sicer domnevajo, da je število mrtvih še višje, saj pogrešajo okoli 7000 ljudi, ki bi lahko bili pod ruševinami. Izraelska ofenziva je z domov pregnala že skoraj 90 odstotkov prebivalcev Gaze (1,9 milijona prebivalcev).