Ariel Castro je tri ženske deset let zadrževal v ujetništvu. Foto: EPA
Ariel Castro je tri ženske deset let zadrževal v ujetništvu. Foto: EPA

52-letni Castro je obtožen ugrabitve in posilstva danes 27-letne Amande Berry, 23-letne Gine DeJesus in 32-letne Michelle Knight, pa tudi ugrabitve šestletne Jocelyn, hčerke Berryjeve, ki je bila spočeta v ujetništvu.

Tri dekleta je deset let zadrževal v ujetništvu, dan za dnem posiljeval, pretepal, stradal in imel vklenjene. Med ujetništvom je Castro, sicer nekdanji voznik šolskega avtobusa, dekleta na zrak izpustil le dvakrat, sicer pa so prebivale v kleti ali na podstrešju.

Ženske so v ujetništvu večkrat zanosile, a imele več splavov, saj naj bi jih Castro namenoma brcal v trebuhe, da bi izgubile plod. V ujetništvu naj bi bilo rojenih kar pet otrok, vendar ni znano, kakšna je njihova usoda.

"Ni pošast in ne bi ga smeli demonizirati," je dejal njegov odvetnik Jaye Schlachet, ki je pojasnil, da bodo med sojenjem predstavili podrobnosti o Castrovi nedolžnosti. Drugi odvetnik obrambe Craig Weintraub je povedal, da iskreno ljubi otroka, ki ga ima z Berryjevo.

Tožilstvo v ameriški zvezni državi Ohio bi lahko zaradi obtožnice zahtevalo smrtno kazen. Štiri točke obtožnice ga bremenijo ugrabitve, tri točke pa posilstva.

V svojem prvem nastopu pred sodnikom 9. maja se Castro ni izrekel o krivdi. Sodnik je zanj zahteval osem milijonov dolarjev varščine, kar pomeni, da od aretacije ostaja v priporu.