Vodstvo Ukrajinske pravoslavne cerkve na čelu s patriarhom Filaretom. Foto: EPA
Vodstvo Ukrajinske pravoslavne cerkve na čelu s patriarhom Filaretom. Foto: EPA

Rusija je namreč svarila pred takšno potezo in patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je letos celo odpotoval v Carigrad, da bi preprečil priznanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je priznanje že pozdravil. "To je zmaga dobrega nad zlim, svetlobe nad temo," je dejal v televizijskem prenosu. Dodal je, da je Ukrajina čakala na ta zgodovinski trenutek več kot 300 let.

Moskva: Carigrajski patriarhat je šel predaleč
Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo. "Danes je carigrajski patriarh sprejel katastrofalne odločitve – v prvi vrsti in predvsem zase in svetovno Pravoslavno cerkev. Carigrajski patriarhat je s tem dejanjem šel predaleč," je sporočil tiskovni predstavnik patriarha Ruske pravoslavne cerkve Aleksander Volkov.

Priznanje avtokefalnosti Ukrajinske pravoslavne cerkve
V Carigradu so na sinodi, ki jo je vodil ekumenski patriarh Bartolomej, sprejeli odlok, s katerim priznavajo avtokefalnost Ukrajinske pravoslavne cerkve. Dodatno so se strinjali tudi, da bodo v svoje vrste znova sprejeli vodjo ukrajinske cerkve, patriarha Filareta, in kijevskega metropolita Makarija. Po sporu z Moskvo so ju namreč izgnali.

Ukrajinska cerkev se je ločila od ruske že v 90. letih
Moskovski patriarhat, ki ga podpira Kremelj, trdi, da tehnično nadzoruje večino ukrajinskih pravoslavnih župnij. Opozoril je tudi, da bo neodvisnost ukrajinske cerkve povzročila razdor v Pravoslavni cerkvi. Ukrajinska cerkev je zdaj razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je sicer od Moskve ločila v 90. letih prejšnjega stoletja.

Na svetu je približno 300 milijonov pravoslavnih vernikov, ki so po priznanju ukrajinske člani 16 samostojnih oz. avtokefalnih pravoslavnih cerkva. Makedonske, črnogorske in beloruske pa preostale Cerkve (še) niso priznale za samostojne.