Porošenko je za novega obrambnega ministra imenoval Geleteja. Foto: Reuters
Porošenko je za novega obrambnega ministra imenoval Geleteja. Foto: Reuters
Berlin
Laurent Fabius, Sergej Lavrov, Frank-Walter Steinmeier in Pavlo Klimkin so sprejeli nekatere ukrepe, ki bi lahko pripeljali do ustavitve ognja na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Slavjansk
Razmere na vzhodu Ukrajine se po prekinitvi premirja spet zaostrujejo. Foto: Reuters

"V ukrajinskem Sevastopolu bomo priredili zmagoslavno parado," je v nagovoru v ukrajinskem parlamentu dejal Geletej, ki ga je ukrajinski predsednik Petro Porošenko imenoval za novega obrambnega ministra. Predtem je bil Geletej zadolžen za varnost v predsedniški in parlamentarni administraciji.

Krimski polotok na jugu Ukrajine, kjer je večina prebivalstva rusko govorečega, je Rusija priključila marca po spornem referendumu o odcepitvi.

Porošenko je poleg novega obrambnega ministra imenoval tudi novega poveljnika oboroženih sil, ki je postal Viktor Muženko. Ta je do zdaj vodil operacijo proti proruskim upornikom na vzhodu države.

Spremembe v vojski so se zgodile po tem, ko Porošenko v ponedeljek zvečer zaradi kršitev od proruskih separatistov ni podaljšal prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine in posledično odredil nadaljevanja ofenzive proti separatistom.

Dogovor za rešitev krize
V Berlinu so se zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije dogovorili o številnih ukrepih, ki naj bi pripomogli k prekinitvi ognja na nemirnem vzhodu Ukrajine.

Zunanji ministri Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Sergej Lavrov in Pavlo Klimkin so se na sestanku ob zaostrovanju krize v Ukrajini dogovorili, da se morajo nova pogajanja o prekinitvi ognja v Ukrajini, kjer bo sodelovala tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), začeti najpozneje v soboto.

"Ministri pozivajo kontaktno skupino, naj se najpozneje 5. julija znova sestane, cilj pa mora biti brezpogojna in vzajemno dogovorjena vzdržna prekinitev ognja," so v skupni izjavi zapisali ministri. Kontaktno skupino sestavljajo Ukrajina, Rusija in OVSE.

Poziv k ustavitvi spopadov in izpustitvi talcev
Ministri so sprti strani, ki za prekinitev premirja obtožujeta druga drugo, pozvali, naj ustavita spopade in izpustita talce, ukrajinske oblasti pa naj znova prevzamejo nadzor nad mejnimi prehodi z Rusijo. Ob tem so pozdravili tudi pripravljenost Rusije, da ukrajinskim obmejnim stražarjem omogoči dostop do mejnih prehodov Gukovo in Doneck preko ruskega ozemlja, ko bo sklenjen dogovor o prekinitvi ognja. Dostop bodo dovolili tudi opazovalcem OVSE-ja.

Nemški zunanji minister Steinmeier je srečanje vodij diplomacij sklical, ker so se spopadi v Ukrajini po koncu desetdnevne prekinitve ognja med vladnimi silami in proruskimi uporniki znova okrepili. Vlada v Kijevu je naštela, da so separatisti prekinitev ognja prekršili najmanj stokrat, v tem času pa je bilo ubitih 30 ljudi. Ob tem je Steinmeier opozoril še, da so se razmere v zadnjih 48 urah dramatično zaostrile in bi lahko ušle izpod nadzora.

Steinmeier prepričan, da so na pravi poti
"Mislim, da nam je v pogajanjih, ki so za nami, uspelo doseči dogovor o svežnju ukrepov, ki vodijo v obojestransko premirje," je bil optimističen nemški zunanji minister. Steinmeier je povedal še, da se vsi zavedajo, da ni magične formule, s katero se bo vse rešilo čez noč. "A sem prepričan, da je to prvi in pomemben korak v smeri dvostranske prekinitve ognja. Ponuja nam priložnost in morali bi jo izkoristiti," je dejal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bo ruska stran ob vnovičnem premirju opazovalcem OVSE-ja dovolila uporabo določenih mejnih prehodov ter da si bo prizadevala za izpustitev talcev v Ukrajini. Ukrajinski zunanji minister Klimkin je ob tem dodal, da bodo skušali nadaljevati pogovore tristranske kontaktne skupine za Ukrajino.