Švedski premier Fredrik Reinfeldt, ukrajinska premierka Julija Timošenko in predsednik evropske Komisije Jose Manuel Barroso na srečanju v Kijevu. Foto: EPA
Švedski premier Fredrik Reinfeldt, ukrajinska premierka Julija Timošenko in predsednik evropske Komisije Jose Manuel Barroso na srečanju v Kijevu. Foto: EPA
Reinfeldt, Juščenko, Barroso
Švedski premier Friderik Reinfeldt, ukrajinski predsednik Viktor Juščenko in Jose Manuel Barroso. Foto: EPA
Vrh EU-ja v Kijevu

"Evropa ne bi smela znova utrpeti posledic morebitnega rusko-ukrajinskega spora glede plina," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in spomnil na težave, ki jih je zaradi plina imel EU na začetku letošnjega leta.

Poleg rusko-ukrajinskega spora, pri čemer so dobili zagotovila Juščenka, da bo Ukrajina verodostojen partner pri dobavi plina Evropi, so na vrhu v Kijevu predstavniki EU-ja Ukrajino pozvali tudi k pospešitvi reform ter k svobodnim in poštenim predsedniškim volitvam. Barroso je namreč dejal, da so ukrajinska prizadevanja glede reformne zakonodaje daleč od uspeha in da v Ukrajini ni dovolj politične volje za boj proti korupciji.

Juščenko se je na kritiko odzval s kritiko. Sicer je priznal, da je Ukrajina v preteklem letu res naredila majhen napredek, kar zadeva obljube o izkorenitvi korupcije. Za nastale razmere v državi, ki ji med drugim ovirajo pot v članstvo v EU, pa je obtožil ukrajinski parlament, svojo politično tekmico Julijo Timošenko ter nepripravljenost EU-ja na širitev.

Odgovor predstavnikov EU-ja je bil na obtožbe jasen: za začetek zagotovite svobodnih in poštenih predsedniških volitev 17. januarja ter politično in gospodarsko stabilnost države že pred samimi volitvami.

Barroso je med drugim Kijevu svetoval, da si z vsemi močni prizadeva, da bi znova lahko prišel do pomoči Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ta je Ukrajini lani odobril 16,4 milijarde dolarjev posojila, vendar pa je pozneje sredstva zamrznil. Svoje 600 milijonov evrov vredno posojilo Ukrajini je nato zamrznil tudi EU.

Vrh EU-ja v Kijevu