Protestniki so zavzeli osrednji trg v egiptovski prestolnici. Foto: EPA
Protestniki so zavzeli osrednji trg v egiptovski prestolnici. Foto: EPA
Kairo
V Egiptu vre. Foto: EPA

Islamistični predsednik se spopada z vse hujšim pritiskom, medtem ko je država zabredla v najhujšo krizo, odkar je junija letos ob podpori Muslimanske bratovščine prevzel oblast po zmagi na predsedniških volitvah.

Mursi je bil priča najbolj množičnemu protestu proti sebi doslej. Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, simbolu ljudske vstaje proti strmoglavljenemu nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku, se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Protestniki so vzklikali "Ljudje hočejo padec režima", kar je bil slogan lanskih protestov, ki so z oblasti odnesli Mubaraka, ob trgu pa so razobesili velik transparent "Prepovedano za Muslimansko bratovščino".

Protestnike je policija skušala razgnati s solzivcem, zaradi vdihavanja solzivca pa je v kairski bolnišnici umrl eden izmed protestnikov. V zadnjih dneh je tako število žrtev protestov naraslo na tri.

Sprva je shod v podporo Mursiju želela organizirati tudi Muslimanska bratovščina, a ga je odpovedala, da bi se izognili morebitnim spopadom. Blizu Tahrirja so sicer izbruhnili spopadi med policijo in protestniki.

Tudi v Aleksandriji se je zbralo na tisoče ljudi, pozneje pa se jim bodo pridružili tudi udeleženci dveh množičnih pohodov skozi to sredozemsko mesto. Nekaj deset članov Muslimanske bratovščine je poskušalo organizirati svoj protest, vendar so jih nasprotniki predsednika pregnali.

Mursi je v četrtek razglasil spremembe ustave, s čimer so vse njegove odločitve, razglasitve in zakoni dokončni, zato na njih niso mogoče pritožbe. Predsednik je tudi oklestil moč sodstva in ustavodajni skupščini namenil dva dodatna meseca za pripravo osnutka ustave, ki bi moral biti predstavljen decembra.

V Kairu shod proti Mursiju
V Kairu shod proti Mursiju