Do zdaj so bili vojaščine izvzeti vsi ortodoksni judje. Foto: EPA
Do zdaj so bili vojaščine izvzeti vsi ortodoksni judje. Foto: EPA
Mladi semeniščniki. Foto: EPA
Izraelska vojska naj bi se okrepila za par 10.000 rekrutov. Foto: EPA

Prejšnji teden je vojska začela razpošiljati 15.000 obvestil ultraortodoksnim najstnikom, ki so bili do zdaj izvzeti pri služenju vojaškega roka, ker študirajo v rabinskih semeniščih. Ureditev se je začela z nekaj sto izbranimi študenti v zgodnjih začetkih izraelske države, a se je zdaj razrasla na okoli 55.000 fantov.

Kot poroča Independent, se je vprašanje ultraortodoksnega služenja vojaščine spet znašlo na političnem dnevnem redu pred nekaj meseci, ko je višje sodišče razveljavilo t. i. zakon Tal, ki je omogočal množične izjeme semeniščnikov.

Novi bataljoni za ultraortodoksne
Barak je na zasedanju parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo v Jeruzalemu ta teden povedal, da se je vojska že temeljito pripravila na sprejem več tisoč ultraortodoksnih nabornikov. Ob tem je povedal, da bodo vsa svoja prizadevanja sprva usmerili na mladostnike med 16 in 19 leti, ki jim bodo poslali obvestila o vpoklicu, starejše študente pa naj bi za zdaj pustili na miru.
"Ker smo zdaj v predvolilnem času in da bi olajšali dialog, za tiste starejše za zdaj še nisem postavil direktiv," je razložil Barak.

Da bi jim zagotovili visoke standarde "košer" hrane, omogočali praznovanje sabata in ločenosti po spolih, bo večina ultraortodoksnih vojakov služila v posebnih enotah, kot so Nahal Haredi, Necač Jehuda in Šačar. Vojska pa namerava za ultraortodoksne vojake ustanoviti še štiri nove bataljone.

Od zdaj naprej bodo dopustili le še peščico izjem, in sicer bodo vojaščine opravičeni dijaki, ki so se dokazali na posebnih področjih, ter zdravniško ali psihološko neprimerni.

"Ne bomo se pustili brez boja"
Ultraortodoksni voditelji pravijo, da se bodo množičnemu vpoklicu upirali z vsemi štirimi. Moše Gafni, poslanec judovske stranke Združeni Torah, meni, da se vladnega načrta ne da vsiliti s silo. "Ne veste, na katerem planetu živite," je dejal Gafni obrambnemu ministru in ga opozoril, da bo vsak poskus uveljavitve vpoklica semeniščnikov izzval nerede.

Hiduš, nevladna organizacija, ki se zavzema za pravičen vpoklic, je prepričana, da je Barakov načrt obsojen na propad: "Žal ni niti najmanjše možnosti, da bi bil vsaj en semeniščnik vpoklican."