V nekaterih oblikah in koncentracijah in pri dolgi izpostavljenosti lahko dioksin povzroči raka ali druge zdravstvene težave. Foto: EPA
V nekaterih oblikah in koncentracijah in pri dolgi izpostavljenosti lahko dioksin povzroči raka ali druge zdravstvene težave. Foto: EPA
Na Irskem okužena svinjina

Irska vlada se je odločila iz prodajaln, restavracij in predelovalnic po vsej državi umakniti vse izdelke iz svinjine, ki so bili na Irskem proizvedeni po 1. septembru letos, saj so laboratorijski testi pokazali na preveliko vsebnost rakotvornega dioksina v vzrocih svinjske masti.

Irska uprava za varstvo hrane (FSAI) je potrošnikom svetovala, naj ne jedo irske svinjine in izdelkov, vse dokler ne bodo ugotovili obsega okuženega mesa. Evropska komisija je glede odpoklica mesa pohvalila Irsko za dobro in hitro ukrepanje.

Irsko meso romalo tudi v druge države
Po sporočilu irskega kmetijskega ministrstva bo odpoklic svinjine najverjetneje prizadel tudi nekatere evropske države. Največ izdelkov iz svinjskega mesa Irska sicer izvozi v Veliko Britanijo, kjer so potrošnike že opozorili pred uživanjem irske svinjine.

Glavni irski veterinarski inšpektor Paddy Rogan je sporočil, da je okuženo meso prišlo v 20 ali 25 držav, vsekakor pa v manj kot 30. Lani je Irska izvozila za 368 milijonov evrov izdelkov iz svinjine, od tega za polovico v sosednjo Veliko Britanijo.

Po prvih ugotovitvah naj bi okužbo z dioksinom povzročila mešanica krme, ki so jo odkrili na desetih farmah na Irskem in devetih farmah na Severnem Irskem. V okuženem mesu je bila od 80 do 100-krat večja vsebnost dioksina kot je dovoljena.

G. V.

Na Irskem okužena svinjina