Potem ko se je sprl z iranskimi oblastmi, so zaprli njegovo versko šolo in njegov urad, sam pa je moral v hišni pripor. Foto: Reuters
Potem ko se je sprl z iranskimi oblastmi, so zaprli njegovo versko šolo in njegov urad, sam pa je moral v hišni pripor. Foto: Reuters
Hosein Ali Montazeri
V mestu Kom kjer je umrl Montazeri so se začeli zbirati njegovi privrženci. Foto: Reuters
Umrl iranski veliki ajatola Ali Montazeri

"Hosein Ali Montazeri je sinoči umrl na svojem domu v mestu Kom," je sporočila iranska uradna agencija Irna, ne da bi omenila naziv 87-letnega teologa, enega izmed duhovnih vodij islamske revolucije leta 1979.

Montazeri je padel v nemilost zdajšnjega režima in nekaj let preživel v hišnem priporu. Bil je eden najostrejših kritikov iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Po spornih junijskih volitvah, na katerih je Ahmadinedžad osvojil še en predsedniški mandat, je Montazeri proti njemu razglasil fatvo. Oblasti je avgusta ponovno obsodil diktatorstva in izjavil, da bi zatrtje protestov "lahko vodilo do padca režima".

Spor s Homeinijem ...
Rojen v podeželski družini je postal eden zgodnjih privržencev imama Ruhola Homeinija. Ko je bil ta v času monarhije izgnan v Irak, je bil njegov predstavnik v Iranu in zato večkrat zaprt. Postal naj bi naslednik voditelja islamske revolucije ajetola Homeinija, a sta se sprla zaradi človekovih pravic v Iranu le nekaj mesecev pred Homeinijevo smrtjo leta 1989.

... in s Hamenejem
V spor z iranskimi oblastmi je Montazeri prvič prišel leta 1997, ko je podvomil o moči najvišjega voditelja v državi, ajatola Alija Hameneja.

"Zapomnili si ga bomo kot človeka, ki je žrtvoval svoj politični položaj zaradi svojih načel," je o Montazeriju povedal v Londonu živeči iranski analitik Baqer Moin in dodal, da je njegova smrt udarec reformističnemu gibanju. Številni privrženci Montazerija so se po trditvah reformistov odpravili proti Komu za njegov ponedeljkov pogreb. Nekateri analitiki menijo, da bise pogreb lahko psrevrgel v shod opozicije.

Umrl iranski veliki ajatola Ali Montazeri