Po ocenah revije Forbes je bil Michele Ferrero najbogatejši proizvajalec sladkarij na svetu. Foto: EPA
Po ocenah revije Forbes je bil Michele Ferrero najbogatejši proizvajalec sladkarij na svetu. Foto: EPA
Nutella
Eden najbolj znanih proizvodov skupine Ferrero. Foto: EPA
Pietro in Giovanni Ferrero
Giovanni Ferrero (desno) je vodenje koncerna prevzel po smrti svojega brata Pietra (levo). Foto: EPA

Ferrero je umrl v soboto na svojem domu po daljši bolezni in bo pokopan v rojstnem kraju Alba, kjer ima njegov živilski koncern tudi sedež. Bil je eden najbogatejših proizvajalcev sladkarij na svetu in z okoli 20 milijardami evrov premoženja tudi najbogatejši Italijan.

Iz majhne tovarne je Ferrero uspel zgraditi pravi čokoladni imperij in z njim znamke, kot so čokoladno-lešnikov namaz Nutella, čokoladne kroglice Ferero Rocher, jajčki Kinder in bomboni Tic Tac.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je sporočil, da je globoko pretresen nad smrtjo Ferrera, ki ga je označil za "rojenega podjetnika".

Ferrerov sin Giovanni je postal izvršni direktor podjetja, potem ko je njegov starejši brat in izbrani naslednik na čelu imperija Pietro leta 2011 umrl zaradi srčnega napada med kolesarjenjem v Južni Afriki.

Leta 2013 je Giovanni zanikal govorice, da se za nakup podjetja zanima švicarski velikan Nestle in takrat zatrdil, da Ferrero ni na prodaj. Vseeno viri navajajo, da ga vodenje podjetja ne zanima v tolikšni meri, kot je njegovega pokojnega brata.

Odločen, a velikodušen
Ferrero je bil znan po tem, da se je izogibal pojavljanju v javnosti, medtem ko je imel sloves odločnega, a tudi velikodušnega vodje, ki je znal dobro poskrbeti za dobre delovne pogoje svojih zaposlenih.

Še nekaj let nazaj se je vsak dan s helikopterjem odpravil iz Monte Carla na sedež podjetja v Albo, kjer je preizkušal nove izdelke in pomagal pri njihovem razvijanju.

Enega njihovih najbolj znanih izdelkov, namaz Nutella, je razvil njegov oče Pietro, ki je želel znižati stroške proizvodnje namaza in je zato čokoladi dodal lešnike. Sin je nato recept dodelal, prvi lonček Nutelle pa so izdelali leta 1964 v Albi.

Skupina Ferrero danes v 11 tovarnah po vsem svetu na leto proizvede okoli 365.000 ton slavnega namaza, ki ga prodajajo v 160 državah. V skupini je zaposlenih skoraj 25.000 ljudi in ustvari več kot osem milijard evrov prometa letno.