Kim Jang Gon (prvi z desne) je bil sekretar vladajoče Korejske delavske stranke. Foto: EPA
Kim Jang Gon (prvi z desne) je bil sekretar vladajoče Korejske delavske stranke. Foto: EPA

73-letni Kim Jang Gon, ki je bil sicer sekretar vladajoče Korejske delavske stranke, si je zelo prizadeval za izboljšanje odnosov z Južno Korejo in je bil ključni svetovalec voditelja Kim Džong Una. Severnokorejska agencija KCNA je v obvestilu za javnosti zapisala: "Tovariš Kim Jang Gon, sekretar Delavske stranke in član Politbiroja centralnega komiteja [...] je tragično umrl v prometni nesreči v torek ob 6.15, star 73 let".

Korak k izboljšanju odnosa
Južnokorejska vlada je ob novici že izrazila sožalje. Severna in Južna Koreja sta 12. decembra letos po skoraj dveh letih premora sicer brez pravega dogovora zaključili dvodnevne pogovore na visoki ravni, ki naj bi prinesli ublažitev napetosti med državama, ki so v preteklosti obe državi skoraj pripeljale na rob oboroženega spopada.

Preboja na pogovorih ni bilo pričakovati, vseeno pa je njihovo nadaljevanje sprva vzbudilo optimizem o nadaljevanju procesa, katerega cilj je vzpostavitev stalnega dialoga med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni. Pogovori so potekali na ravni namestnikov ministrov.

Kim Jang Gon bo z visokimi častmi pokopan v četrtek.