Annan je bil prvi temnopolti Afričan na čelu ZN-a. Pred njim je bil generalni sekretar te organizacije iz Afrike že Butros Butros Gali iz Egipta. Foto: Reuters
Annan je bil prvi temnopolti Afričan na čelu ZN-a. Pred njim je bil generalni sekretar te organizacije iz Afrike že Butros Butros Gali iz Egipta. Foto: Reuters

Če se gleda na njegov prispevek z distanco, je bil Annan generalni sekretar Združenih narodov v času, ko je bilo treba popravljati nekatere hude napake iz preteklosti, odpirati nove horizonte. Oboje je Annan opravil odlično, tako da bo ostal v spominu kot eden največjih generalnih sekretarjev, verjetno poleg Daga Hammarskjölda."

Danilo Türk
Kofi Annan
Leta 2007 ga je na mestu generalnega sekretarja ZN-a zamenjal Ban Ki Mun, tega pa je pred meseci Antonio Guterres. Foto: Reuters
Kofi Annan
Lani je v Indoneziji tolažil žrtve naravne nesreče v Indoneziji. Foto: Reuters

Nikoli ne bomo pozabili njegovega umirjenega in odločnega pogleda, niti moči njegovih bojev.

Emmanuel Macron
Kofi Annan in Nane
Z drugo ženo Nane Mario Lagergren, nekdanjo švedsko pravnico pri Združenih narodih, se je poročil leta 1984. Foto: Reuters
Slovo Kofija Annana

Annan je v soboto zgodaj zjutraj umrl v bolnišnici v Bernu v Švici, poroča Reuters. Kot so sporočili iz Fundacije Kofija Annana, je Annan umrl "mirno", in sicer po "kratki bolezni". Umrl je v družinskem krogu.

Annan, Ganec, rojen 8. aprila leta 1938, je bil generalni sekretar dva mandata, in sicer med letoma 1997 in 2006, položaj pa je zasedel kot prvi temnopolti Afričan. Bil je tudi prvi član osebja ZN-a, ki se je povzpel na najvišji položaj v organizaciji. Nobelovo nagrado za mir je skupaj z Združenimi narodi prejel za svoje humanitarno delo in poskuse oživitve ZN-a.

Annana je norveški Nobelov odbor ob podelitvi nagrade za mir pohvalil, da je v ZN-u vdihnil novo življenje. S svojo fundacijo, ki jo je ustanovil leta 2007, pa si je Annan prizadeval, da bi tudi po končanju mandata v ZN-u "zbral politično voljo z namenom premagovanja ovir, ki stojijo na poti miru, razvoju in človekovim pravicam," piše na spletni strani Fundacije Kofija Annana. V fundaciji so ga označili za "svetovnega državnika in močno predanega internacionalista, ki se je vse življenje boril za pravičnejši in mirnejši svet".

Večino časa živel v Švici
Sedmi generalni sekretar ZN-a se je rodil 8. aprila leta 1938 v ganskem mestu Kumasi. Ekonomijo je študiral v ZDA, mednarodne odnose pa v Švici, kjer je preživel tudi večino življenja.

Združenim narodom se je pridružil leta 1962, ko je delal za ženevsko pisarno Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Tudi kasnejša leta je gradil svojo kariero v prostorih in organizacijah ZN-a. Med letoma 1992 in 1996 je bil pomočnik generalnega sekretarja in zaupane so mu bile mirovne operacije, zaradi česar je bil tarča kritik, ker ZN ni zaustavil genocida v Ruandi sredi devetdesetih let.

Varnostni svet ga je na položaj generalnega sekretarja imenoval decembra leta 1996, kasneje pa ga je potrdila še Generalna skupščina. Leta 2001 so mu potrdili drugi mandat. Na vrhu ZN-a ga je 1. januarja 2007 nasledil Južni Korejec Ban Ki Mun.

Kot generalni sekretar je reformiral birokracijo mednarodne organizacije, aktiven je bil v času epidemije virusa HIV in iraške vojne ter zagnal globalno pobudo ZN-a za trajnostni svet (UNGC), ki je največja svetovna pobuda za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj gospodarskih subjektov.

V času njegovega vodenja je izbruhnil korupcijski škandal, povezan s humanitarnim programom za Irak "Nafta za hrano".

Türk: Eden največjih generalnih sekretarjev ZN-a do zdaj
Annan je leta 2000 med drugim za svojega pomočnika za politične zadeve imenoval slovenskega veleposlanika pri ZN-u Danila Türka, ki je za Radio Slovenija dejal: "Kofi Annan je bil posebna kombinacija človeka, ki je voditelj organizacije, ampak hkrati tudi izredno sposoben timsko delovati in poslušati sodelavce, se pogovarjati. Če se gleda na njegov prispevek z distanco, pa je bil on generalni sekretar Združenih narodov v času, ko je bilo treba popravljati nekatere hude napake iz preteklosti, odpirati nove horizonte. Oboje je Annan opravil odlično, tako da bo ostal v spominu kot eden največjih generalnih sekretarjev, verjetno poleg Daga Hammarskjölda."

Kot vodja ZN-a si je prizadeval za združitev Cipra. Predlagal je načrt za združitev otoka, ki so ga v grškem delu na referendumu leta 2004 zavrnili.

Ganec je s svojo tiho karizmo povzdignil prepoznavnost Združenih narodov na mednarodnopolitičnem prizorišču. Neredko je krasil tudi televizijske ekrane in naslovnice časnikov, radi pa so ga gostili tudi na slavnostnih dogodkih.

Po izteku mandata generalnega sekretarja se je lotil pomembnejših vlog posredovalca v konfliktih. V začetku leta 2012 so ga imenovali za posebnega odposlanca ZN-a za Sirijo. V okviru svoje nove vloge se je trudil najti rešitev za konflikt, a je po približno petih mesecih zaradi pomanjkanja podpore in napredka s položaja odstopil.

Nazadnje so ga leta 2016 imenovali za vodjo svetovalne komisije za zvezno državo Rakajn, ki bi pomagala pri preiskavi nasilja nad muslimansko manjšino Rohinga.

Annan je bil poročen dvakrat, s prvo soprogo Titi Alakija imata dva otroka. Ločila sta se leta 1983. Leto dni kasneje se je poročil z Nane Mario Lagergren, ki je imela enega otroka iz prejšnjega zakona.

"Bil je prijatelj tisočih in vodja milijonov"
Po njegovi smrti iz sveta že prihajajo odzivi. Ganski predsednik Nana Akufo Addo je sodržavljana označil za dovršenega diplomata in v državi razglasil enotedensko žalovanje.

Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je sporočil, da je bil Annan "bistvo človeškega dostojanstva in miline". "Bil je prijatelj tisočih in vodja milijonov," je dodal. Zdajšnji generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki ga je Annan izbral za vodjo Visokega komisariata ZN-a za begunce, je dejal, da je Annan "v mnogih pogledih bil ZN". Dejal je, da je organizacijo vodil "z neprimerljivim dostojanstvom in odločnostjo".

"Nikoli ne bomo pozabili njegovega umirjenega in odločnega pogleda, niti moči njegovih bojev," je na Twitterju zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. Britanska premierka Theresa May je svoje misli in sožalje posvetila Annanovi družini. Dodala je, da je bil Annan odličen vodja in reformator ZN-a, ki je prispeval k temu, da je svet postal boljši.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Annan njo in druge navdihnil s svojimi idejami, prepričanji in karizmo. Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je izrazil sožalje ter zapisal, da se je znal nekdanji generalni sekretar prav tako dobro vživeti v težave posameznika kot se spopadati z vprašanji mednarodnega reda.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je tvitnil, da svet žaluje za veliko vodilno osebnostjo in prijateljem ljudi. Po njegovih besedah se mu lahko poklonimo tako, da pri življenju ohranimo njegovo zapuščino in duha. Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je zapisal, da je bil Annan "odličen vir navdiha za vse".

"Njegove topline se ne bi smelo nikoli razumeti kot šibkost," pa je sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Odzval se je tudi slovenski vrh
Ruski predsednik Vladimir Putin je pohvalil Annanovo modrost in pogum ter da je bil sposoben sprejemati dobre odločitve tudi v težkih razmerah. Med drugim je na njegovo delo kot diplomata in humanitarca spomnil indijski premier Narendra Modi, ki je dodal, da je bil Annan varuh mednarodnega miru in varnosti.

Nobelovemu nagrajencu so se med drugim poklonili še irski premier Leo Varadkar, avstrijski kancler Sebastian Kurz, španski premier Pedro Sanchez, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern.

Svoje sožalje je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana si bomo zapomnili kot človeka mednarodnega miru in solidarnost," je sporočil prek Twitterja. Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec, pa je na Twitterju zapisal, da je Annan pustil pečat na Združenih narodih in da je lahko s svojim delom, ki ga je posvetil miru, razvoju in spoštovanju človekovih pravic, vzor mednarodni skupnosti.

Če se gleda na njegov prispevek z distanco, je bil Annan generalni sekretar Združenih narodov v času, ko je bilo treba popravljati nekatere hude napake iz preteklosti, odpirati nove horizonte. Oboje je Annan opravil odlično, tako da bo ostal v spominu kot eden največjih generalnih sekretarjev, verjetno poleg Daga Hammarskjölda."

Danilo Türk

Nikoli ne bomo pozabili njegovega umirjenega in odločnega pogleda, niti moči njegovih bojev.

Emmanuel Macron
Slovo Kofija Annana