Guterres bo ZN-u načeloval do leta 2021. Foto: Reuters
Guterres bo ZN-u načeloval do leta 2021. Foto: Reuters
Guterres je bil za novega generalnega sekretarja izbran soglasno. Foto: Reuters

Za potrditev je zadostovala dvotretjinska večina.

Guterres bo položaj prevzel 1. januarja 2017, ko bo potekel drugi mandat zdajšnjemu generalnemu sekretarju Ban Ki Munu iz Južne Koreje. Generalna skupščina ZN-a je Guterresa potrdila na priporočilo Varnostnega sveta ZN-a, ki ga je po nekaj mesecih izbiranja med 13 kandidati, med katerimi je bil tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, potrdil 5. oktobra.

Guterres se je že na prvem neformalnem glasovanju v Varnostnem svetu uvrstil na prvo mesto z največ podpore, takoj za njim pa se je uvrstil slovenski kandidat. Pred začetkom procesa izbire v Varnostnem svetu je veljalo, da je čas za nekoga iz vzhodnoevropske skupine sistema ZN-a, ki še ni dala generalnega sekretarja, oziroma da je čas za žensko.

Rusija je začela javno vztrajati, da bo naslednji generalni sekretar ali sekretarka iz Vzhodne Evrope in drugi člani Varnostnega sveta so to vzeli resno ter na Guterresa gledali kot na sicer zelo ustreznega kandidata, vendar brez možnosti. Nato pa je Rusija popustila že takoj pri prvem glasovanju v Varnostnem svetu, ki je potekalo z barvnimi glasovnicami zaradi izraza volje stalnih članic.

Priljubljeni nekdanji premier
Guterres je dobil 13 glasov za in dva vzdržana, noben drug izmed kandidatov pa se mu ni približal. Do letošnjega leta so imena kandidatov priromala v Varnostni svet mimo Generalne skupščine, letos pa so se morali kandidati predstaviti tudi v 193-članski skupščini. Guterres je takoj na začetku požel največ odobravanja med članstvom za svojo predstavitev. Razen Rusije so vsi člani Varnostnega sveta skozi proces zatrjevali, da je pogoj le ta, da položaj zasede najboljši kandidat, in to se je potem tudi zgodilo.

"Ni bilo nobenega trgovanja pod mizo. Od Guterresa je odvisno, koga bo potrdil na položaje," je po potrditvi zagotavljal ruski veleposlanik Vitalij Čurkin in kmalu bo jasno, koliko so vredna ta zagotovila, saj bo moral nekdanji portugalski premier hitro začeti sestavljati svoj kabinet, ker se Ban Ki Munu konec leta konča drugi mandat.

Guterres velja za popularnega in odločnega borca za pravice beguncev, ki jim je pomagal v dveh mandatih na položaju Visokega komisarja za begunce. 67-letni portugalski socialist, ki je obenem globoko veren katoličan, se je rodil leta 1949 v Lizboni, se izšolal za elektroinženirja, leta 1974 se je včlanil v socialistično stranko in dve leti pozneje je bil na prvih demokratičnih volitvah po diktaturi izvoljen za poslanca.

Leta 1992 je postal generalni sekretar socialistične stranke, ki jo je na volitvah 1994 popeljal do zmage in leto pozneje postal portugalski premier. Brez težav je osvojil tudi drugi premierski mandat, ki ga je zasedal do aprila 2002. Leta 2005 ga je generalni sekretar ZN-a Kofi Annan izbral za Visokega komisarja ZN-a za begunce, kjer je ostal dva mandata.