Eduard Ševardnadze (1928-2014). Foto: Reuters
Eduard Ševardnadze (1928-2014). Foto: Reuters

Novico je potrdila njegova osebna pomočnica Marina Davitašvili, ki pa podrobnosti ni sporočila.

Ševardnadze se je rodil leta 1928 v Mamati in politično kariero začel v gruzijski partiji in organizaciji Komsomol, mladinski sekciji komunistične partije. Od leta 1985 do 1990 je bil sovjetski zunanji minister, konec istega leta se je odpovedal vsem funkcijam. Na mestu zunanjega ministra je bil še od oktobra do decembra 1991, v tem času je pomagal končati hladno vojno. Bil je eden izmed intelektualnih očetov perestrojke.

Leta 1992 je postal predsednik neodvisne Gruzije, nekdanje sovjetske republike, a je moral po revoluciji vrtnic to mesto leta 2003 zapustiti.

Odnesla ga je revolucija vrtnic
V obdobju Mihaila Gorbačova je bil odgovoren za mnoge pomembne zunanjepolitične odločitve, med vodenjem Gruzije pa se je moral braniti obtožb o korupciji in nepotizmu, pojavljale so se tudi obtožbe o sumljivih volilnih izidih. Po množičnih protestih ga je po mirni poti odstavila opozicija na čelu z Mihailom Sakašvilijem, k čemur so ga z vrtnicami v rokah prisilili številni protestniki, ki so ob njegovem govoru po izvolitvi vdrli v parlament.

Ševardnadze se je takrat skorajda popolnoma umaknil iz javnega življenja in se večinoma zadrževal doma. Objavil je le knjigo spominov.