Bill Gates in Paul Allen sta soustanovila Microsoft. Foto: Reuters
Bill Gates in Paul Allen sta soustanovila Microsoft. Foto: Reuters
Paul Allen
Leta 2014 se je veselil zmage na Super Bowlu, ki velja za najpomembnejši ekipni uspeh v ameriškem športu. Foto: Reuters

Allen je znano podjetje skupaj z Billom Gatesom ustanovil leta 1975 v Novi Mehiki. Za rakom se je zdravil že leta 1983, ko je odstopil s položaja izvršnega podpredsednika podjetja.

Gates in Allen sta najprej delala operacijski sistem za IBM, šele leta 1983 pa sta izdala svoj operacijski sistem Windows, ki se je do leta 1991 razširil na 93 odstotkov vseh osebnih računalnikov na svetu. Bill Gates je ob smrti Allena označil za enega najstarejših in najdražjih prijateljev, brez katerega danes ne bi bilo osebnih računalnikov.

Premoženje, višje od 20 milijard dolarjev
Novico o smrti je v ponedeljek sporočilo podjetje Vulcan in svojega ustanovitelja označilo za priznanega tehnologa, človekoljuba, okoljevarstvenika, glasbenika, podpornika umetnosti in graditelja skupnosti. Allen je umrl kot 44. najbogatejši zemljan z letošnje Forbesove lestvice s premoženjem, ocenjenim na 21,7 milijarde dolarjev.

Deloval tudi v športu
Paul Allen je svojo sled pustil tudi v športu, bil je namreč lastnik dveh ekip – Seattla v Ligi NFL ter Portlanda v Ligi NBA, bil je tudi solastnik Seattla v Ligi MLS. Leta 1997 je kupil ekipo ameriškega nogometa Seattle, Seahawksi so bili v tem času izjemno uspešni, saj so se trikrat prebili na Super Bowl, enkrat pa so ligo tudi osvojili. Lastnik Portlanda je postal leta 1988.

Podpiral iskanje zunajzemeljske inteligence
Deloval je tudi na humanitarnem področju, tako je podprl ogromno znanstvenih projektov. Med drugim je podpiral tudi projekt SETI, ki se ukvarja z odkrivanjem zunajzemeljske inteligence. O tem je pred časom v podkastu Številke govoril Seth Shostak in omenil vlogo Allenovih donacij.