Dva napada ultraortodoksnih Judov sta pretresla Izrael, kjer zdaj javnost in politika priznavata, da je sovraštvo do manjšin, tako proti homoseksualcem in še bolj proti Palestincem, vsenavzoče. Foto: Reuters
Dva napada ultraortodoksnih Judov sta pretresla Izrael, kjer zdaj javnost in politika priznavata, da je sovraštvo do manjšin, tako proti homoseksualcem in še bolj proti Palestincem, vsenavzoče. Foto: Reuters
Izrael
"Naselbine uničujejo Izrael" in "Naselbine rodijo nasilje" sta le dva izmed pozivov protestnikov, ki napovedujejo, da se bo v Izraelu znova obudilo mirovniško gibanje. Foto: Reuters

Ultraortodoksni Jud Yishai Schlissel je v četrtek z nožem zabodel šest ljudi, pri čemer je najhujše rane prizadejal prav najmlajši med njimi. Že vse od sprejema v bolnišnico je bila Shira Banki v kritičnem stanju, rane pa so bile prehude in v nedeljo je umrla. Preostale žrtve so zunaj smrtne nevarnosti, a imajo različno zahtevne rane.

Napadalec vihtel nož že pred 10 leti
Schlissel je podoben napad z nožem izvedel že leta 2005 in je bil pred tremi tedni izpuščen po prestani 10-letni zaporni kazni. Jeruzalemska Parada ponosa LGBT-skupnosti je že dolga leta vir napetosti v izraelski družbi, saj je za pravoverne Jude nesprejemljivo demonstriranje za pravice homoseksualcev.

Na ulice tudi zaradi umrlega Alija
Na tisoče Izraelcev je v soboto zvečer na ulicah izrazilo nasprotovanje nasilju, podpihovanju sovraštva in nestrpnosti v državi. Protesti v Tel Avivu, Jeruzalemu in več drugih mestih po državi so sledili četrtkovemu napadu ultraortodoksnega Juda na udeležence Parade ponosa in petkovemu napadu judovskih naseljencev na palestinsko družino. Pri Nablusu je v požigu umrl komaj 18-mesečni otrok, njegovi starši in brat pa so v kritičnem stanju zaradi hudih opeklin.

Pozivi k obnovitvi mirovnega procesa
Protesta v Tel Avivu, na katerem se je zbralo okoli 2.000 ljudi, se je med drugim udeležil stric v petek ubitega Alija Davabšeha. Protestniki so od izraelskih oblasti zahtevali, da odločneje ukrepajo proti nasilju skrajnih judovskih naseljencev in nemudoma obnovijo mirovni proces s Palestinci. Premier Netanjahu in pravosodne oblasti so sicer incident označili za teroristični napad in ga bodo tako tudi obravnavali.

Pomenljive besede predsednikov
Nekdanji predsednik Izraela Šimon Peres je pred zbranimi opozoril, da četrtkov in petkov napad žal nista presenečenje, saj se med skrajnimi elementi izraelske družbe krepi sovraštvo do manjšin, tako proti homoseksualcem kot proti Arabcem.

V Jeruzalemu so se protestniki zbrali nedaleč od prizorišča napada na Parado ponosa. Nagovoril jih je izraelski predsednik Reuven Rivlin in posvaril, da se po Izraelu "širijo plameni nasilja, plameni sovraštva, plameni napačnih in izkrivljenih prepričanj".