V zadnjih zračnih napadih na Alep je bila kar polovica od 213 žrtev žensk in otrok. Foto: Reuters
V zadnjih zračnih napadih na Alep je bila kar polovica od 213 žrtev žensk in otrok. Foto: Reuters
Zahodne države v Varnostnem svetu Združenih narodov želijo še bolj pritisniti na Rusijo. Foto: Reuters
Upanja za končanje že pet let trajajoče vojne v Siriji je vedno manj. Foto: Reuters

Sklic izrednega zasedanja VS-ja ZN-a so zahtevale ZDA, Velika Britanija in Francija, saj želijo okrepiti pritisk na Rusijo, vplivno zaveznico režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Posebna veleposlanica ZDA pri ZN-u Samantha Power je izrekla nekaj ostrih besed, ko je dejala, da Rusija v Siriji izvaja "barbarizem" in da "sirski in ruski režim puščata razbitine nekoč ikoničnega mesta na Bližnjem vzhodu". "Namesto miru Rusija in Al Asad prinašata vojno. Namesto da bi v Sirijo poslala potrebno pomoč, Rusija in Al Asad bombardirata bolnišnice," je bila jasna.

Ruski odposlanec pri ZN-u Vitalij Čurkin ni potrdil, ali je Rusija res sodelovala v zračnih napadih na Alep, odgovornost za katerega je že prevzela sirska vojska; ZN je poročal, da je bilo v zadnjih zračnih napadih na Alep kar polovica od 213 žrtev žensk in otrok.

Večkratni neuspešni poziv Moskve Damasku
Rusija morebitne udeležbe v zračnem napadu še ni komentirala, Čurkin je dejal le, da je "mir v Siriji trenutno nemogoča misija". Ob tem je opozicijske oborožene skupine označil, da sabotirajo dogovor o premirju, poroča BBC. Opozoril je tudi na to, da je Moskva Damask večkrat opozorila, "naj ustreže zahtevam nasprotnikov", da bi s tem prispevali k miru, poroča portal RT. "Ameriška stran je de facto dala jasen znak, da ne more vplivati na skupine, ki jih sama financira, in ne more prispevati k mirovnemu dogovoru. Najprej mora te skupine ločiti od terorističnih skupin in ustrezno označiti njihove položaje na terenu." Dodal je tudi to, da je zračni napad koalicije pod vodstvom ZDA, ko je v Deir ez Zoru umrlo 62 sirskih vojakov, močno načel odnose z Damaskom.

Čurkin je tudi branil sirsko vojsko pred obtožbami nekaterih držav v ZN-u glede napada na Alep, rekoč, da je na vzhodu Alepa poleg civilistov tudi 3.500 borcev, od katerega jih je 2.500 povezanih s teroristično skupino Fronta Fatah Al Šam (prej Fronta Al Nusra), ki na tem območju uporablja civiliste za živi ščit, še poroča RT. "V Alepu držijo Fronta Al Nusra in skupine, povezane z njo, za talce več kot 200.000 prebivalcev," je dejal Čurkin in dodal, da imajo teroristi težko orožje, tanke in rakete, ki jih uporabljajo brez zadržkov.
Vzhodni del Alepa, ki je v rokah upornikov od leta 2012, od septembra letos oblegajo vladne sile. V tem delu mesta živi okoli 250.000 prebivalcev.

Spomnimo, pred dnevi je sirski predsednik Bašar Al Asad dejal, da bo "vojna v Siriji trajala, dokler jo bodo financirale druge države". Tako Al Asad kot Rusija sta zanikala tudi trditve, da so ruska letala napadla humanitarni konvoj ZN-a oziroma Rdečega polmeseca, v katerem je bilo ubitih 20 ljudi.

Malo možnosti za dogovor
"V Alepu se dogajajo vojni zločini," je dejal novinarjem še pred zasedanjem Varnostnega sveta Združenih narodov veleposlanik Francije pri ZN-u Francois Delattre in dodal, da ti zločini ne bi smeli ostati nekaznovani. "Ko smo že mislili, da v Siriji ne more biti slabše, je postalo še huje," pa je dejal britanski veleposlanik pri ZN-u Matthew Rycroft. Izpostavil je, da sirski režim pri bombardiranju Alepa ne izbira ciljev, kar je nedvoumna kršitev mednarodnega prava.

Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan De Mistura je opozoril, da imajo ZDA in Rusija le še malo možnosti za rešitev dogovora o prekinitvi ognja v Siriji. Ob tem je opozoril, da je zaupanje v odločenost obeh držav, da rešita krizo v Siriji, resno načeto.

Po navedbah prebivalcev in opazovalcev je bil vzhodni del Alepa, ki ga skuša sirska vojska znova osvojiti, v soboto ponoči in v nedeljo zjutraj tarča silovitega bombardiranja. Sledilo je nekajurno zatišje, nato pa so se napadi znova okrepili. Kot so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu, je bilo v bombardiranju vzhodnega dela Alepa od četrtka, ko je sirska vojska napovedala operacijo za ponovno zavzetje območja, ubitih najmanj 115 ljudi.