Na Kosovu se napetost stopnjuje. Foto: EPA
Na Kosovu se napetost stopnjuje. Foto: EPA

Na okrogli mizi v Beogradu je podprl trojko, ki vodi pogajanja o končnem statusu Kosova in dodal, da tako v pokrajini kot v mednarodni skupnosti vlada mišljenje, da ni razlogov za nadaljnje odlašanje o odločitvi o statusu pokrajine.

"V mestih, kot so Novo Brdo, Kamenica in Štrbac, ljudje relativno dobro živijo in delajo skupaj. Videti je mogoče več kot samo koeksistenco. Videti je začetek skupnega življenja in dela. Mi pa se trudimo vse to zaščititi in razviti naprej," je dejal Rücker.

Vodja srbske liste za Kosovo in Metohijo Oliver Ivanović je ocenil, da trenutno v pokrajini vlada napetost, hkrati pa ostro kritiziral beograjske oblasti, ker so pozivale k bojkotu lokalnih volitev. Dodal je, da je v interesu Srbov sodelovanje z Albanci.

"V največjem interesu Srbov je vzpostaviti stike z njimi. Zdaj imamo prisotnost mednarodne skupnosti, s časom pa bo na Kosovu vse manj vojakov. V petih letih jih bo pol manj in veliko manj civilistov. Kdo misli, da bi lahko odnose z Albanci vzpostavili, ko bo vprašanje statusa rešeno? To bo zelo težko. Od tega pa je v bistvu odvisno, ali bodo Srbi ostali," je pojasnil Ivanović.

M. R.