Glavne pristojnosti naj bi se z UNMIK-a prenesle na Eulex. Foto: EPA
Glavne pristojnosti naj bi se z UNMIK-a prenesle na Eulex. Foto: EPA

Po srečanju s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem je novi vodja UNMIK-a povedal, da zdaj obstajajo pogoji za začetek 120-dnevnega obdobja preoblikovanja misije, ki naj bi se po njegovih besedah končalo konec oktobra. Zmanjšali naj bi strukture mednarodne skupnosti na Kosovu in spremenili njeno vlogo v skladu z "realnostjo na terenu in v luči vloge novih akterjev, ki bodo delovali na terenu", poroča B92.

Napovedano oblikovanje srbske skupščine na Kosovu ne bo spremenilo resničnosti na terenu, je prepričan šef UNMIK-a, medtem ko je Sejdiu ugotovil, da bi to pomenilo oblikovanje nezakonite strukture, kar je za institucije Kosova nesprejemljivo.

Solana: Srbija lahko kmalu v EU-ju
Na začetku vrha EU-Rusija v Moskvi je evropski visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pozdravil načrt preoblikovanja UNMIK-a in izjavil, da namerava EU v sodelovanju z ZN-om na Kosovu igrati veliko vlogo in ni izključil skorajšnjega sprejema Srbije v EU. Vodstvo Srbije "jasno razume pogoje za pristop k EU-ju in gre naprej v tej smeri", je menil Solana.

T. V.