Na vzhodu Konga delujejo številne milice in uporniške skupine, vsaka s svojimi interesi in zunanjo podporo. Foto: EPA
Na vzhodu Konga delujejo številne milice in uporniške skupine, vsaka s svojimi interesi in zunanjo podporo. Foto: EPA
Goma
Pripadniki mirovnih sil ZN-a, ki ima v Kongu z 22.000 vojaki največjo mirovno misijo na svetu, so le opazovali, kako so uporniki vkorakali v Gomo. Foto: EPA
Kongo
Otroci v Kongu so skoraj brez možnosti, da bi si pridobili izobrazbo in s tem boljše možnosti za prihodnost. Foto: EPA

V osmih mesecih se je prebeg nekaj sto nekdanjih upornikov v vladni vojski razširil v dobro organiziran upor na nemirnem vzhodu Demokratične republike Kongo, ki grozi, da bo drugo največjo afriško državo pahnil v novo državljansko vojno, ki ji je bila priča v letih ob prelomu tisočletja, ko je zaradi nasilja, lakote in bolezni umrlo okoli pet milijonov ljudi.

Kot takrat tudi tokrat ključno podporo igrata manjši, a vojaško veliko bolje usposobljeni sosedi - Uganda in Ruanda. Predvsem slednja se otepa hudih obtožb, da finančno, vojaško in organizacijsko pomaga upornikom iz skupine M23, ki so prejšnji teden zasedli strateško pomembno prestolnico pokrajine Severni Kivu. Kot v prejšnjih konfliktih na tem območju je tudi zdaj v ozadju interes za nadzor nad številnimi mineralnimi bogastvi.

Uporniki so po zasedbi Gome celo zagrozili s pohodom na Kinšaso, "osvoboditvijo" države in strmoglavljenjem kongovskega predsednika Josepha Kabila, ki mu zamerijo, da ni uresničil zavez iz mirovnega dogovora v letu 2009, v skladu s katerim so se uporniki tudi pridružili vladni vojski, iz katere so zaradi slabih pogojev in neuresničenih zahtev prebegnili aprila letos ter se znova organizirali v uporniško skupino.

"Bolnišnice in šole še iz časov belgijske kolonizacije"
Potem ko je ugandska vojska, ki posreduje v pogajanjih z uporniki, sporočila, da je vodja M23 polkovnik Sultani Makenga privolil v brezpogojni umik iz Gome, je politični vodja upornikov Jean-Marie Runiga zatrdil novinarjem, da se bodo umaknili iz mesta, samo če bo Kabila organiziral pogovore na vsedržavni ravni, izpustil politične zapornike in razpustil volilno komisijo, ki so jo zahodne države po volitvah leta 2011 obtožile, da je priredila izide za zmago Kabile.

Runiga je pojasnil, da je vlada Kabile prežeta s korupcijo. Očita mu tudi zanemarjanje že tako nevzdrževanih cest (druga največja afriška država, ki meri toliko kot zahodna Evropa, ima le nekaj sto kilometrov asfaltiranih cest) in opozarja na težavo izobraževanja in zdravstva, saj so po njegovih besedah ostale le šole in bolnišnice, ki so jih zapustili belgijski kolonizatorji. Pogovori se morajo lotiti teh vprašanj, je dejal.

"Hočemo sodelovanje politične opozicije, civilne družbe in diaspore, da bi lahko skupaj rešili ta vprašanja, da ljudje slišijo resnico in enkrat za vselej najdemo rešitev za težave, ki zastrupljajo našo družbo in politiko," je dejal Runiga ter dodal, da umik iz Gome ni predpogoj pogajanj, ampak posledica teh.

"Umik seveda. Ko bo Kabila izpolnil naše zahteve, bomo hitro odšli," je dejal Runiga novinarjem v hotelu v Gomi, obdan z visokimi predstavniki upornikov, med katerimi pa ni bilo zloglasnega Bosca Ntangande, ki je organiziral pobeg somišljenikov iz vojske, potem ko ga je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo vojnih zločinov, med drugim tudi novačenja otrok v vrste vojakov, posilstev in umorov.

Terminatorja, kot je vzdevek enega najbolj iskanih vojnih zločincev na svetu, ob zadnjih uspehih upornikov ni bilo videti, vendar poznavalci menijo, da je nedvomno igral vodilno vlogo v zadnjem uporu. Po podatkih kongovskih obveščevalcev se skriva v oporišču upornikov v mestu Runyoni ob meji z Ruando in v bližini nacionalnega parka Virunga v kongovskem pragozdu.