ZN ima v DR Kongu kar 22.000 vojakov, ki pa jim ne uspe zaščiti nemočnega civilnega prebivalstva. Foto: EPA
ZN ima v DR Kongu kar 22.000 vojakov, ki pa jim ne uspe zaščiti nemočnega civilnega prebivalstva. Foto: EPA

V prestolnico pokrajine Severni Kivu je nekaj sto upornikov vkorakalo po večdnevnih bojih, med katerimi je mesto zapustilo na desettisoče prebivalcev. O številu žrtev ne poročajo, so pa na ulicah mesta videli več trupel vladnih vojakov.

Uporniki so v ponedeljek vladi v Kinšasi postavili ultimat, da naj njene sile zapustijo Gomo v 24 urah, v kar pa vladne sile niso privolile in so napovedale obrambo mesta.

Goma je padla kljub napadom helikopterjev in težkemu orožju, kongovska vojska je pustila, da nam mesto pade v roke, je sporočil tiskovni predstavnik upornikov Vianney Kazarama. Pripadnike M23 so v Gomi pozdravili nekateri prebivalci in jim izrekali dobrodošlico.

Kongovska vojska se je proti upornikom borila ob pomoči mirovnih sil ZN-a, ki ima v drugi največji afriški državi svojo največjo mirovno misijo na svetu, vendar so mirovniki opustili obrambo Gome, potem ko so se od tam umaknile vladne sile.

V Severnem Kivuju ima ZN okoli 6.700 pripadnikov, od tega 1.700 v Gomi in okoli nje.

Lovke Ruande
Kinšasa obtožuje majhno, a vojaško veliko sposobnejšo sosednjo Ruando, da podpira upornike iz skupine M23, kar so nedavno zapisali tudi strokovnjaki ZN-a v posebnem poročilu, kjer je izpostavljena tudi Uganda.

Ruanda odločno zanika te obtožbe, čeprav so strokovnjaki ZN-a zbrali številne dokaze o podpori upornikov v samem vrhu ruandske vojske, ki ima nato koristi od plenjenja naravnih bogastev na vzhodu Demokratične republike Kongo.

Zadnji konflikt v Severnem Kivuju se je začel aprila letos, ko so nekdanji uporniki prebegnili iz vladne vojske, kamor so bili vključeni z mirovnim dogovorom iz leta 2009. Uporniki so se pritoževali, da jih je vlada v Kinšasi pustila na cedilu in ni spoštovala dogovora.

Po prebegu so uporniki začeli napade na vladne vojake na območju Severnega Kivuja in ustrahovati prebivalstvo, zaradi česar je svoje domove zapustilo okoli pol milijona ljudi, od katerih se jih je 50.000 zateklo prav v Gomo.

Uporniki zavzeli Gomo
Uporniki zavzeli Gomo