Sirska vojska je z ofenzivo iz večine mesta pregnala upornike. Foto: EPA
Sirska vojska je z ofenzivo iz večine mesta pregnala upornike. Foto: EPA
Lakhdar Brahimi
Lakhdar Brahimi je v preteklosti že večkrat sodeloval kot posebni odposlanec ZN-a. Foto: EPA

Sirski vojski je uspelo pregnati upornike iz strateško pomembne soseske Salahedin, ki predstavlja južno vstopno točko v največje sirsko mesto z 2,5 milijona prebivalci, ki je tudi gospodarsko središče Sirije.

Uporniški poveljnik Abu Džamil je povedal, da ima ob sebi 60 borcev, ki so strateško nameščeni na frontni črti in se pripravljajo na napad. Pojasnil je še, da jim ostrostrelski ogenj že dva dni preprečuje, da bi se dokopali do trupla kolega.

Državna televizija je medtem predvajala posnetke Alepa, ki pa niso spominjali na bombardirano mesto, ampak so prikazovali starodavne trdnjave, ki je na seznamu kulturne dediščine Unesca, in živahen promet na mestnih ulicah.

Prebivalci so izkoristili kratko prekinitev spopadov in se z natovorjenimi avtomobili odpravili iz mesta, ki mu je bilo v letu in pol upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu večinoma časa prizaneseno z nasiljem, vendar pa je v zadnjem mesecu postalo prizorišče silovitih spopadov med vladnimi silami in uporniki.

London opozarja upornike
Velika Britanija je napovedala, da bo povečala nesmrtonosno pomoč sirski opoziciji, vključno z uporniško Svobodno sirsko vojsko. Skoraj osem milijonov dolarjev vredna pomoč bo vključevala radijsko in satelitsko opremo ter električne generatorje.

Britanski zunanji minister William Hague je povedal, da je visokemu diplomatu naročil, naj upornikom prenese odločno sporočilo, da spoštujejo človekove pravice ne glede na to, kakšna grozodejstva so zagrešili pripadniki režimskih sil.

Brahimi namesto Annana?
Nekdanji alžirski zunanji minister Lakhdar Brahimi naj bi zamenjal posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, ki je s svojega položaja odstopil.

Annan je odstopil prejšnji teden, s pojasnilom, da ima v Varnostnem svetu ZN-a premajhno podporo, da bi mu uspelo rešiti, kot se zdi, brezizhodno stanje v Siriji.

Brahimija naj bi varnostni svet ZN-a potrdil naslednji teden, a kot je za agencijo Reuters dejal neimenovani vir, se včasih spremembe lahko zgodijo tudi v zadnji minuti, če predstavniki vseh vlad o odločitvi niso soglasni.

Tako naj bi bila v igri še Španca Miguel Angel Moratinos (nekoč je bil posebni odposlanec EU-ja za Bližnji vzhod) in Javier Solana, ki je bil med drugim generalni sekretar zveze Nato v času vojn v BiH-u in na Kosovu ter visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Brahimi je bil že večkrat v vlogi posebnega odposlanca ZN-a
78-letni Lakhdar Brahimi je v preteklosti že sodeloval z ZN-om, in sicer kot posebni odposlanec za Irak, potem ko so ga napadle ZDA in zrušile režim Sadama Huseina, za Afganistan (1996-1998 in 2001-2004) ter Haiti in Južnoafriško republiko v času po apartheidu.

Naloga vzpostavitve miru v Siriji tudi zanj verjetno ne bo lahka, saj se pet svetovnih sil, ki imajo v varnostnem svetu ZN-a možnost vložitve veta, med seboj ne more poenotiti - Rusija in Kitajska vztrajno zavračata resolucijo o Siriji, saj po eni strani ne želita ponoviti zgodbe v Libiji, po drugi strani pa je Sirija njihov zgodovinsko-strateški zaveznik.