Sirska vojska je ta teden izvedla vojaške vaje za primer napada z morja. Foto: EPA
Sirska vojska je ta teden izvedla vojaške vaje za primer napada z morja. Foto: EPA
Sirija
V Varnostnem svetu Združenih narodov poteka pogajanje o resoluciji, s katero naj bi podaljšali delovanje opazovalne misije organiziacije v Siriji. Foto: EPA
Tragedija v Siriji pretresla svet

Vas Tremse v uporniški pokrajini Hama naj bi vladne sile v četrtek napadle s helikopterji, strelnim orožjem in tanki, nato pa naj bi vanjo iz bližnjih alavitskih vasi vkorakala provladna paravojaška milica Šabiha.

Spopadi naj bi izbruhnili zato, ker so želele vladne sile vas znova prevzeti iz rok upornikov. Pokol 200 civilistov je bil eden najbolj krvavih pokolov v Siriji do zdaj.

Sirska državna televizija je poročala, da naj bi bila za napad odgovorna skupina teroristov, ki naj bi z množičnim pobojem očrnila Al Asadov režim med pogajanjem o resoluciji o Siriji v Varnostnem svetu Združenih narodov, s katero naj bi med drugim podaljšali delovanje opazovalne misije organizacije v državi, saj se jim mandat izteče 20. julija.

Damask je tudi prepričan, da skušajo "oborožene teroristične tolpe" s takimi pokoli izzvati mednarodno posredovanje v Siriji.

Navedbe o četrtkovem dogajanju se sicer močno razlikujejo. Medtem ko nekateri govorijo o 200 smrtnih žrtvah, čeprav ne poznajo njihove identitete, pa drugi aktivisti pravijo, da je za zdaj potrjenih okoli 30 smrtnih žrtev.

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan je izrazil osuplost ob novici o novem pokolu in je nasilje ostro obsodil. Po njegovem mnenju je bolj kot kadar koli potrebno, da države, ki lahko vplivajo na Sirijo, pomagajo doseči, da se bo nasilje nemudoma končalo.

Annan je zagotovil, da bodo Tremso obiskali mednarodni opazovalci, takoj ko bodo to dovoljevale okoliščine.

Moskva vidi netenje verskega konflikta
Rusija, ki še vedno nasprotuje sankcijam proti Damasku, je obsodila pokol in pozvala k preiskavi o prelivanju krvi, ki po njenem prepričanju služi interesom tistih, ki si želijo izbruha verskega konflikta.

ZDA so sporočile, da bi morala grozodejstva sirskega režima pregnati vse dvome o upravičenosti usklajenega mednarodnega odgovora v Združenih narodih. V Beli hiši so prepričani, da "nadaljevanje nasilja nad sirskim ljudstvom" kaže na to, da je Asad izgubil vso legitimnost za vodenje države.

Napad so ostro obsodile tudi druge države, med njimi Velika Britanija in Francija.

Rusija je že v četrtek potrdila, da ne bo podprla novega predloga resolucije, s katero bi VS ZN-a sprejel ostrejše sankcije proti Siriji, odprla pa bi se tudi možnost vojaškega posredovanja.

Od leta 2011, ko so se v državi začeli upori proti Asadovemu režimu, je bilo ubitih 16.000 ljudi.

Tragedija v Siriji pretresla svet