Pred kongresom v Montevideu se je med glasovanjem v senatu zbralo nekaj sto podpornikov zakona. Foto: Reuters
Pred kongresom v Montevideu se je med glasovanjem v senatu zbralo nekaj sto podpornikov zakona. Foto: Reuters
Urugvaj dovolil uporabo marihuane

Urugvajski senat je po 12 urah razprave s 16 glasovi za in 13 proti potrdil predlog zakona za legalizacijo marihuane. Zdaj bo zakon podpisal še predsednik države Jose Mujica, nato pa naj bi aprila prihodnje leto Urugvaj postal prva država, kjer bo uzakonjena proizvodnja, trgovina in uporaba marihuane. Senator Roberto Conde je pred glasovanjem dejal, da gre za odziv na realno stanje, saj vojna proti mamilom ni bila uspešna.

"Kot država imamo dolžnost, da odgovorimo na potrebe ljudi," je povedal Conde, ki je bil med zagovorniki zakona. Nasprotnik zakona, senator Alfredo Solari, pa je dejal, da Urugvaj ne bi smel izvajati poskusov na svojih ljudeh. "Ta zakon je socialni eksperiment, ki ne spoštuje etičnih načel glede poskusov na ljudeh. To bi moralo biti še posebej pomembno pri marihuani, ki dokazano škoduje ljudem," je povedal Solari.

Vsak bo lahko gojil in kupil marihuano
V državi s 3,3 milijona prebivalci po uradnih podatkih marihuano uživa 128.000 ljudi. Novi zakon vsakemu Urugvajcu, starejšemu od 18 let, dovoljuje, da doma vzgoji do šest rastlin marihuane, mogoče pa jo bo kupiti tudi v lekarnah, in sicer do 40 gramov na mesec na osebo.

Zagovorniki reforme upajo, da bo uzakonitev marihuane pripomogla k boju proti mamilaškim kartelom, nasprotniki reforme pa trdijo, da se bo le še povečala uporaba mamil med mladimi, ker bo marihuana lažje dostopna. Zagovorniki reforme na to odgovarjajo, da je mamilo že dostopno vsem, ki si ga želijo, in da bodo z urejenim državnim nadzorom uživanje mamila le zmanjšali. Večina Urugvajcev reformi sicer nasprotuje, saj ankete kažejo, da je proti novemu zakonu celo več kot 60 odstotkov prebivalcev.

Podpora ameriških milijarderjev
Nekdanji levičarski gverilec, 78-letni predsednik Jose Mujica, je za svoj projekt dobil podporo ameriških milijarderjev Georgea Sorosa in Davida Rockefellerja, ki se strinjata z njim, da zdajšnje vojne proti mamilom ne prinašajo nobenih rezultatov in je treba spremeniti pristop. Mujica pričakuje, da bo državna birokracija uspešnejša od vojske in policije.

Urugvaj dovolil uporabo marihuane