Bo Tenet vrnil medaljo svobode, kot to od njega zahtevajo nekateri? Foto: EPA
Bo Tenet vrnil medaljo svobode, kot to od njega zahtevajo nekateri? Foto: EPA
George Tenet
Nekdanji uslužbenci Cie so Teneta pozvali, naj del dobička od prodaje svoje knjige nameni družinam vojakov, ubitih v Iraku. Foto: EPA

V knjigi V središču nevihte je Tenet opisal, kako ga je administracija predsednika Georgea Busha okrivila za napad na Irak na podlagi napačnih informacij o orožju za množično uničenje. Nekdanji uslužbenci Cie Tenetu očitajo dvoličnost in se sprašujejo, zakaj ni svojega nasprotovanja vojni v Iraku Beli hiši izrazil že prej.

"S svojo tišino si prispeval k temu, da smo šli v vojno v Irak," je v pismu zapisalo šest nekdanjih uslužbencev Cie, ki Teneta grajajo, da se želi oprati krivde zaradi napada 11. septembra in neuspehov v Iraku. Nekdanji vodja Cie je pred ameriškim senatom februarja 2003 zatrdil, da iraški predsednik Sadam Husein gosti tesnega sodelavca Osame bin Ladna, odobril pa je tudi poročilo iz leta 2002, v katerem je bilo zapisano, da ima Irak orožje za množično uničenje.

Cia z Al Kaido, Pentagon z Irakom
Tenet je na vodilno mesto Cie prišel še v času administracije predsednika Billa Clintona, ker pa se je dobro ujel tudi z Georgeom Bushem, je ostal na svojem položaju tudi po letu 2001. Za razliko od predsednika Busha pa je imel Tenet slabo mnenje o podpredsedniku Dicku Chaneyju in ljudeh iz Pentagona, ki so po njegovem prepričanju zakuhali vojno v Iraku, krivdo pa nato skušali zvaliti na Cio. Kot je zatrdil v svoji knjigi, se je po 11. septembru 2001 Cia ubadala z Al Kaido, z Irakom pa podpredsednik Cheney, namestnik obrambnega ministra Paul Wolfowitz in drugi iz Pentagona.

Riceova zanikala Tenetove trditve
Na Tenetove trditve se je odzvala tudi ameriška državna sekretarka Condoleeza Rice. Ta je oporekala njegovim trditvam, da se Busheva administracija pred invazijo na Irak marca 2003 ni resno pogovorila o tem, ali Sadam Husein zares pomeni grožnjo mednarodni skupnosti in ali ne bi bilo bolje zaostriti mednarodnih ukrepov.

Tenet je ob upokojitvi leta 2004 prejel medaljo svobode, njegovi spomini pa so prvi opis nekoga, ki je bil v središču odločanja Busheve administracije.