Zdravstveni delavci pri oskrbi obolelih bolnikov skušajo upoštevati stroge varnostne ukrepe. Foto: Reuters
Zdravstveni delavci pri oskrbi obolelih bolnikov skušajo upoštevati stroge varnostne ukrepe. Foto: Reuters

"Bolnik, okužen z virusom ebole, je ponoči umrl v bolnišnici St. Georg v Leipzigu. Kljub intenzivnim prizadevanjem zdravstvene ekipe in zdravstvenim ukrepom, je 56-letni uslužbenec Združenih narodov podlegel virusu," so sporočili iz bolnišnice.

56-letni moški se je z ebolo okužil v Liberiji, kjer je pomagal obolelim, v Nemčijo pa je s posebnim letalom prispel prejšnji teden. Zdravniki so stanje bolnika ob prihodu ocenili kot zelo kritično, a stabilno. V Leipzigu so ga ob najstrožjih varnostnih ukrepih zdravili v karanteni klinike za infekcijske bolezni in tropsko medicino.

To je že tretji bolnik, okužen z ebolo, ki so ga zdravili v Nemčiji. Eden se zdravi v Frankfurtu, drugega pa so po petih tednih zdravljenja zdravega odpustili iz klinike v Hamburgu. V bolnišnici v Leipzigu zatrjujejo, da za druge bolnike, obiskovalce in javnost ne obstaja nikakršna nevarnost za okužbo.

Več kot 4.000 žrtev
Zaradi okužbe z ebolo je od marca, ko je epidemija hemoragične mrzlice izbruhnila, v Liberiji, Sierri Leone, Gvineji in Nigeriji umrlo že več kot 4.000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je epidemijo opisala kot "najresnejšo zdravstveno krizo modernega časa".

Države s strožjimi ukrepi proti eboli
Države s strožjimi ukrepi proti eboli