V Afganistanu je trenutno 150.000 zavezniških vojakov. Foto: Reuters
V Afganistanu je trenutno 150.000 zavezniških vojakov. Foto: Reuters

Podrobnosti incidenta, v katerem je umrl že 600. vojak Nata letos, niso jasne, saj jih poveljstvo sil Isaf v Afganistanu še ni objavilo. Pred tem je na jugu Afganistana, kjer je središče talibanskega upora, umrl tudi ameriški vojak.

Do zdaj je bilo najbolj smrtonosno za zavezniške sile lansko leto, ko je umrlo 521 Natovih vojakov, od začetka invazije v Afganistanu leta 2001 pa je v državi padlo že 2.170 Natovih vojakov. Največ med njimi je Američanov, kar 1.350.

V Afganistanu je trenutno 150.000 zavezniških vojakov, večinoma Američanov, ki se borijo proti talibanskim upornikom. Trenutno so boji najbolj intenzivni v južni pokrajini Kandahar, pa tudi v sosednji pokrajini Helmand.

Oči sveta uprte v pogajanja med Karzajem in talibani
Veliko upanja za konec spora v Afganistanu je položenega v pogajanja med afganistansko vlado predsednika Hamida Karzaja in predstavnikov talibanov, ki naj bi bili v zadnjem času še posebej intenzivni. To je v nedeljo za ameriško televizijo CNN pojasnil tudi posebni ameriški odposlanec za Afganistan in Pakistan Richard Holbrooke, ki pa je opozoril tudi na prevelika pričakovanja, saj naj bi bili sedanji pogovori bolj ali manj še vedno le pogovori, ne pa tudi mirovna pogajanja.