Operacija je skupno trajala sedem mesecev. Foto: Reuters
Operacija je skupno trajala sedem mesecev. Foto: Reuters
Avstralci preprečili napad

Četverica naj bi zaradi avstralske navzočnosti v muslimanskih državah načrtovala samomorilski napad na eno izmed oporišč. V operaciji je sodelovalo več kot 400 policistov, ki so med drugim pregledali 19 posestev v mestu. Osumljenci so avstralski državljani somalijskih in libanonskih korenin. Policija je proti enemu že vložila tožbo zaradi naklepanja terorističnega napada, proti dvema naj bi to storila v kratkem, zaslišanje četrtega moža pa se še nadaljuje. Mediji poročajo, da je policija še pred operacijo prijela še enega moškega, ki ga zaslišujejo v zvezi z načrtovanjem napada.

"Policija ocenjuje, da so člani melbournske skupine načrtovali teroristični napad v Avstraliji, domnevno pa naj bi bili vpleteni tudi v sovražnosti v Somaliji," je policija zapisala v izjavi za javnost. "Njihov namen je bil vstopiti v vojašnico in ubiti čim več vojakov, preden bi jih ti pokončali."

Operacija, v kateri je sodelovalo več državnih in zveznih agencij, je trajala sedem mesecev. Policija domneva, da so aretiranci povezani s somalijsko skupino Al Šabab, ki si prizadeva izvesti udar v Somaliji in vreči vlado, povezujejo pa jo z Al Kaido.

"Streznitveni dogodki današnjega dne so opomin za vse Avstralce, da je nevarnost terorizma še zelo živa, kar zahteva nenehno previdnost naših varnostnih sil," je v odzivu dejal avstralski premier Kevin Rudd. Avstralija je na lestvici teroristične nevarnosti na sredini že vse od leta 2003 .

Avstralci preprečili napad