Avstrijski delavec bo lahko brez posebnega razloga zavrnil delovnik, ki bo presegal deset ur na dan. Foto: Reuters
Avstrijski delavec bo lahko brez posebnega razloga zavrnil delovnik, ki bo presegal deset ur na dan. Foto: Reuters
Sebastian Kurz
Sindikati opozarjajo, da je zakonodaja, ki jo je sprejela vlada kanclerja Sebastiana Kurza, preveč nedorečena. Foto: Reuters

Več prožnosti pri podaljševanju delovnega časa nad zakonsko določenim osemurnim je naletelo na številne kritike sindikatov, a brez uspeha.

Avstrijska vlada je sprejela zakonske spremembe, ki bodo delodajalcem dopuščale, da bodo lahko podaljšali delovni čas. Zakonska norma pri tem ostaja nespremenjena, osem ur na dan oziroma 40 ur na teden. Če se bodo odločili, da uvedejo 12-urni delovnik, se bodo delovne ure nad normo štele kot dodatne ure. Doslej je bila zgornja meja deset ur oziroma 50 ur na teden, za še daljši delovnik pa so morali delodajalci navesti posebne razloge, denimo ekonomsko upravičenost, soglasje pa je moral dati tudi svet delavcev.

Zdaj bo omejitev ta, da bo lahko delavec brez posebnega razloga zavrnil delovnik, ki bo presegal deset ur na dan in v primeru odpuščanja vložil pritožbo na socialno in delovno sodišče.

NOVOZELANDSKO PODJETJE PREHAJA NA ŠTIRIDNEVNI DELOVNI TEDEN
Novozelandska družba za upravljanje premoženja Perpetual Guardian, ki upravlja oziroma nadzira za več kot sto milijard dolarjev premoženja, pa je sporočila, da po uspešno izvedenem preizkusnem obdobju prehaja na štiridnevni delovni teden.

Kot so pojasnili, se je s skrajšanjem delovnega tedna povečala produktivnost zaposlenih, izpostavljenost stresu pa zmanjšala. Družba je s skrajšanim delovnim tednom poskusno začela marca. Vsem 240 zaposlenim so omogočili, da ob nespremenjenem plačilu delajo le štiri dni tedensko, raziskovalci z univerze v Aucklandu pa so spremljali, kako to vpliva na delavce. Pred preizkusnim obdobjem je bilo z ravnotežjem med poklicnim in zasebnim življenjem zadovoljnih 54 odstotkov zaposlenih, po njem pa 78 odstotkov.

V preizkusu so se osredotočali na to, da delavcev ne bi plačevali glede na število delovnih dni oziroma ur, temveč glede na njihovo produktivnost. Test je zares pokazal, da so zaposleni vse naloge uspeli opraviti v štirih dneh, pri tem pa niso poročali o povečani obremenjenosti. Nekateri so produktivnost celo povečali.

Nova ureditev bo veljala za vse panoge
A sindikati opozarjajo, da je zakonodaja preveč nedorečena in da bi lahko delodajalec zaposlenega, ki bi večkrat zavrnil 12-urni delovnik, brez posebnega razloga odpustil. Ob tem opozarjajo tudi na to, da mnogi delavci že zdaj delajo pod velikimi pritiski in pod zelo težkimi delovnimi pogoji, nova zakonska ureditev pa bo veljala za vse panoge, ne glede na to, kako težko delo opravljajo delavci.

Kritike sindikatov so naletele na gluha ušesa. Spremembe je potrdil tudi avstrijski parlament, začele pa naj bi veljati septembra.