108 od 110 poslancev in poslank naj bi bilo zvesti predsedniku Lukašenku (na sliki). Foto: EPA
108 od 110 poslancev in poslank naj bi bilo zvesti predsedniku Lukašenku (na sliki). Foto: EPA
Volitve v Belorusiji
V parlamentu bosta sedeli tudi predstavnici opozicije. Foto: EPA
V beloruski parlament se je prebila opozicija

V 110-članskem parlamentu bosta po začasnih izidih opozicijo zastopali Ana Kanopacka iz Združene ljudske stranke in Jelena Anisim iz Društva za beloruski jezik, so sporočili iz beloruske volilne komisije. Preostalih 108 sedežev naj bi pa osvojili kandidati in kandidatke, zvesti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki nekdanjo sovjetsko republiko vodi že 22 let.

"Zmaga Ane Konopacke je simbolična in pomeni, da lahko ob poštenem štetju glasov opozicija pridobi," je na družbenem omrežju Facebook zapisal vodja ljudske stranke Anatoli Lebedko. "Vendar nismo spremenili našega mnenja o volilni kampanji. V Belorusiji ni bilo svobodnih volitev, ki bi bile skladne z merili Ovseja," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Ovse je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

Na državni volilni komisiji so očitke o nepravičnih volitvah zavrnili, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. "Ni verodostojnih dokazov, da je prišlo do nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na izid glasovanja," je dejala vodja komisije Lidija Emošina.

Pozivi k več šolam in skrbi za jezik
Kanopacka je v volilni kampanji nastopila s konstruktivno kritiko vlade, zavzemala pa se je tudi za gradnjo več novih šol. Jelena Anisim pa se je zavzemala za okrepitev beloruskega jezika, saj v vsakodnevnem življenju, čeprav sta uradna jezika beloruski in ruski, prevladuje drugi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za 110 sedežev v parlamentu se je potegovalo 200 predstavnikov opozicije, ki na zadnjih volitvah leta 2012 ni sodelovala. Skupno pa je nastopilo več kot 500 kandidatov.

Zbližanje z EU-jem
Sodelovanje opozicije na nedeljskih volitvah je povezano z zbližanjem med Belorusijo in Evropsko unijo. Bruselj je tako februarja preklical gospodarske sankcije proti Minsku, potem ko je Lukašenko pred predsedniškimi volitvami 2015 na prostost izpustil politične nasprotnike.

Po podatkih volilne komisije je bila udeležba na nedeljskih volitvah nekaj manj kot 75-odstotna. Volitve je spremljalo tudi okoli 400 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki naj bi oceno volitev podali do polnoči, še poroča Hina.

V beloruski parlament se je prebila opozicija