Nasprotovanje Paradi ponosa so na četrtkovi nogometni tekmi izrazili tudi navijači Partizana. Foto: Reuters
Nasprotovanje Paradi ponosa so na četrtkovi nogometni tekmi izrazili tudi navijači Partizana. Foto: Reuters
Boris Tadić
Srbski vrh se je takoj odzval na incidenta, izrazil obžalovanje in zahteval čimprejšnje prijetje in kaznovanje nasilnih posameznikov. Foto: EPA

25-letni Avstralec je tako že druga tarča telesnega napada na tuje državljane v srbski prestolnici v zadnjih štirih dneh.

Po poročanju srbskih medijev jo je Avstralec James Brown skupil okoli poldneva, ko je zapuščal javno stranišče pri kalemegdanski trdnjavi. Približala sta se mu dva mladeniča, ki sta se ga lotila s pestmi. Prebila sta mu ustnico in mu poškodovala nos, tako da je moral pomoč poiskati v bolnišnici, od koder pa so ga že odpustili.

Avstralec je v Srbijo pripotoval na poroko svojega prijatelja, ki se ženi z domačinko. Pred napadom je s prijatelji iz Avstralije in Nove Zelandije obiskal prodajalno spominkov, v kateri trdijo, da so opazili skupino mladeničev, ki je pogledovala proti njim.

"Želimo najostreje kaznovati vse, ki so odgovorni za takšne napade. To je majhna skupina ljudi, ki pa v svet pošilja zelo slabo sliko o Srbiji," je po incidentu izjavil predstavnik tožilstva Tomo Zorić in dodal, da huligani, ki se spravljajo na tujce, ne dajejo prave podobe Beograda in Srbije.

Nesrečni Francoz v kritičnem stanju
Podoben dogodek se je zgodil tudi v četrtek, ko jo je skupil 28-letni Francoz, ki je zaradi hudih poškodb glave še vedno v kritičnem stanju. Pred začetkom nogometne tekme med domačim Partizanom in francoskim Toulousom so trije srbski huligani obstopili tri francoske navijače in jih pretepli. Dva sta jo odnesla z lažjimi poškodbami, eden pa s težjimi.

Beograd še ni pripravljen na Parado ponosa
Omenjena napada sta še povečala zaskrbljenost glede povečanja nasilja srbskih skrajnežev, saj je policija nedavno prijela 46 domnevnih pripadnikov skrajnih desničarskih skupin. Zaradi nezadostne varnosti je bila v Beogradu v nedeljo odpovedana tudi Parada ponosa, ki bi bila prva v srbski prestolnici po letu 2001.

Napetosti pred to manifestacijo, ki bi jo organizirala združenja gejev in lezbijk, so zadnje dni namreč rasle, saj je več desničarskih organizacij in navijaških skupin napovedalo, da bodo poskušali preprečiti parado in fizično obračunati z udeleženci.