Zdajšnji romunski predsednik se je svojim privržencem zahvalil za glasove in izrazil prepričanje, da bo zmagal tudi v drugem krogu. Foto: EPA
Zdajšnji romunski predsednik se je svojim privržencem zahvalil za glasove in izrazil prepričanje, da bo zmagal tudi v drugem krogu. Foto: EPA

Prvi delni uradni izidi po 50 odstotkih preštetih glasov so pokazali, da je za Basescuja glasovalo približno 33 odstotkov volivcev, za Geoano pa približno 29 odstotkov volivcev. Prvi uradni izidi prvega kroga volitev, na katerih se je za predsedniški položaj potegovalo 12 kandidatov, naj bi bili znani danes dopoldne.

Glede na vzporedne volitve, ki jih je izvedel institut CURS in ki jih je po zaprtju volišč v nedeljo zvečer objavila romunska javna televizija, je Basescu prejel 33,72 odstotka glasov, Geoana pa 31,44 odstotka. Vzporedne volitve instituta Insomar za zasebno televizijo Realitatea pa so pokazale, da je Basescuja podprlo 32,8 odstotka, Geoano pa 31,7 odstotka romunskih volivcev.

Basescu in Geoana pričakujeta zmago v 2. krogu
"Dosegel sem etapno zmago," je po prvem krogu volitev svojim privržencem povedal Basescu in dodal, da so bile te volitve pomembne za desnico in da bi morali politiki upoštevati voljo volivcev pri oblikovanju vlade. "6. decembra bomo zmagali skupaj. Potem pa se bo začelo najtežje delo: združiti moramo državo po petih letih škandalov in razprtij," pa je svojim privržencem po objavi prvih izidov povedal Geoana.

Osrednja romunska volilna komisija je poročala, da se je volitev udeležilo 53,52 odstotka ljudi, kar je več, kot so pričakovali. Kljub temu je bila volilna udeležba nižja kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2004, ko je na volišča prišlo 58,93 odstotka Romunov.

Številne nepravilnosti na voliščih
Letošnje volitve so zaznamovali tudi očitki o nepravilnostih. Najmočnejše stranke socialistov (PSD), liberalnih demokratov (PDL) in liberalcev (PNL) ter tudi mediji in posamezniki so osrednjo volilno komisijo že do nedelje popoldne obvestili o več sto primerih domnevnih nepravilnosti. Med drugim naj bi nekatere volivce zasačili, ko so s prenosnimi telefoni fotografirali glasovnice, poročajo pa tudi o "volilnem turizmu" in volivcih, ki so glasovali dvakrat ali večkrat.