Stranka GERB naj bi dobila glasove na račun zmanjšanja podpore zdajšnji oblasti socialistov, ki jih vodi Sergej Stanišev. Na sliki župan Sofije Bojko Borisov, t. i. Batman. Foto:
Stranka GERB naj bi dobila glasove na račun zmanjšanja podpore zdajšnji oblasti socialistov, ki jih vodi Sergej Stanišev. Na sliki župan Sofije Bojko Borisov, t. i. Batman. Foto:
Volitve v Bolgariji so prve po vstopu države v EU leta 2007.

esnosredinska stranka Državljani za evropski razvoj Bolgarije (GERB), ki je slavila že na evropskih volitvah 7. junija.

Z veliko prednostjo je za seboj pustila doslej vladajoče socialiste, a bo za vladanje vseeno potrebovala koalicijske partnerice.

Stranka GERB, ki jo neformalno vodi nekdanji telesni stražar in zdajšnji župan Sofije Bojka Borisov, ki mu pravijo tudi "Batman", naj bi po izidih vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 18. uri po srednjeevropskem času, osvojila med 38 in 41 odstotki glasov, socialisti premierja Sergeja Staniševa pa med 17 in 18 odstotkov glasov.

Zmago stranki GERB pripisujejo predvsem zato, ker naj bi bili Bolgari naveličani (pre)počasnega uvajanja reform. To se je odrazilo tudi na višji volilni udeležbi, saj se je volitev udeležilo približno 50 odstotkov volivcev.

Na tretjem mestu je stranka turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine (MRF), ki naj bi osvojila med 11 in 13 odstotkov glasov, skrajno naciolistični stranki Ataka je svoj glas namenilo okoli osem odstotkov volivcev, Modri koaliciji pa med sedem in osem odstotkov.

Tak izid volitev so napovedovale že javnomnenjske raziskave pred volitvami. Kljub temu pa bo na uradno razglasitev volitev treba počakati do ponedeljka, saj ima Bolgarija zapleten volilni sistem. Po zdajšnjih neuradnih izidih volitev naj bi stranka GERB osvojila med 115 in 117 poslanskih mest v parlamentu, socialisti pa med 39 in 42 poslanskih mest.