Bogdanović naj bi bil po poročanju srbskih medijev jezen na svojega sina in njegovo izbiro dekleta. Foto: EPA
Bogdanović naj bi bil po poročanju srbskih medijev jezen na svojega sina in njegovo izbiro dekleta. Foto: EPA
Velika Ivanča
Velika Ivanča leži južno od Beograda. Foto: EPA

Zdravstveno stanje 60-letnega Bogdanovića je bilo vse od sprejema na urgentni blok kritično in zaradi hudih poškodb ga zdravniki niso mogli operirati. Bil je priključen na aparate in je prejemal zdravila.

Bogdanović je v vasi pri Mladenovcu okoli 60 kilometrov južno od Beograda v torek zgodaj zjutraj ubil sina, mater in še 11 ljudi, ženo pa je huje ranil in so jo v bolnišnici že operirali.

Kljub okrevanju je njeno zdravstveno stanje še vedno težko. 60-letna Jovanka Bogdanović je edini človek, ki bo morda lahko pomagal razjasniti okoliščine zločina.

Najprej je Bogdanović ustrelil svojo mater in sina, nato pa se je odpravil v hiše sosedov. Ko je njegova žena klicala policijo, je ustrelil njo, ko je policija prišla do hiše, pa je ustrelil še sebe.

Streljal je s strelnim orožjem, za katerega je imel dovoljenje še iz leta 1981. Šlo naj bi za pištolo CZ 88, srbski mediji pa poročajo, da naj bi si za pokol pripravil 50 nabojev.

Vse žrtve je ustrelil v spanju, pri tem pa je bil zelo natančen, saj je prav vse, tudi dveletnega otroka, meril v glavo.

Za mirnostjo se je skrivala vzkipljivost
Morilčeva žena je policiji razkrila srhljive podrobnosti strelskega pohoda. Povedala je, da je mož ponovno streljal nanjo, ko je ugotovil, da je preživela napad.

"Bila sem v kuhinji, kjer običajno spim, ko je vstopil v kuhinjo in rekel, da za nas ni več življenja. Potem je streljal," je po navedbah dnevnika Večernje novosti razkrila policiji.

Prvi strel jo je zadel v glavo, preden je omedlela, pa je slišala še enega. Ko je ponovno prišla k zavesti, se ji je uspelo splaziti do kopalnice.

"Potem sem zaslišala vrata. Vrnil se je v hišo in bil presenečen, da me vidi živo. Ponovno je streljal name," je še dejala.

Nekateri njegovi vaščani so po dogodku izrazili presenečenje, da je bil Bogdanović zmožen storiti kaj takega, saj je bil po njihovem pripovedovanju miren človek, a je njegov svak razkril, da je pogosto pretepal svojo ženo.

"Brutalno jo je pretepal, ko so bili otroci še majhni. Vem, da je bil živčen in da je bil vzkipljive narave. Moja sestra ni hotela nikoli priznati, a ugotovil sem, da jo je pretepal celo z verigo," je dejal Živomir Starčević.

Po enem najhujših strelskih pohodov v Srbiji so v sredo razglasili dan žalovanja, žrtvam pa so se poklonili z minuto molka.