Bolnišnica, v kateri je Duncan od nedelje na zdravljenju v izolaciji, je pod plazom kritik, težave pa imajo tudi šole. Foto: EPA
Bolnišnica, v kateri je Duncan od nedelje na zdravljenju v izolaciji, je pod plazom kritik, težave pa imajo tudi šole. Foto: EPA
Direktor bolnišnice v Dallasu Tom Frieden je zatrdil, da potniki, ki so bili z Duncanom na letalu, niso v nevarnosti, ker je simptome začel kazati šele štiri ali pet dni po pristanku v ZDA. Duncan, čigar zdravstveno stanje je zdaj resno, vendar stabilno, je iz Monrovie potoval preko Belgije. Foto: Reuters
V ZDA preplah zaradi ebole

Ameriške zdravstvene oblasti so sporočile, da je bil moški v neposrednem stiku z od 12 do 18 ljudmi, ki pa so imeli nato stik še z več deset drugimi ljudmi. Skupno opazujejo okoli sto ljudi in do zdaj nihče izmed njih ni pokazal znakov okuženosti s smrtonosnim virusom. Iz previdnosti so za štiri njegove družinske člane uvedli karanteno.

Čeprav bolnišnica zaradi varovanja zasebnosti ni bolnika imenovala, pa so njegovi svojci povedali, da gre za liberijskega državljana Thomasa Erica Duncana, ki se je 20. septembra vrnil iz Liberije. Okoli 25. septembra mu je postalo slabo in obiskal je prezbiterijansko bolnišnico v Dallasu, kjer so ga napotili domov z antibiotiki, čeprav jim je povedal, da je bil pred kratkim v Liberiji. Antibiotiki so sicer učinkoviti proti bakterijam, ne pa proti virusom, kot je ebola.

V nedeljo so ga zaradi poslabšanja stanja z reševalnim vozilom prepeljali v isto bolnišnico, iz katere so sporočili, da je njegovo stanje resno. Po poročanju New York Timesa je Duncan v Liberiji pomagal pri prevozu nosečnice, ki je bila okužena z ebolo, a so jo v tamkajšnji bolnišnici zavrnili zaradi pomanjkanja prostora. Duncan jo je zato odpeljal nazaj na njen dom in jo pomagal nesti v hišo, kjer je pozneje umrla.

Primer je že sprožil zaskrbljenost po vseh ZDA, a zdravstvene oblasti zatrjujejo, da je njihov sistem dobro pripravljen na morebiten pojav ebole s skrbnim sledenjem tistih, ki so bili v stiku z okuženim, in primerno oskrbo za tiste, ki bi jih lahko sprejeli v bolnišnice.

Po prvih poročanjih je Duncan iz Liberije v Dallas pripotoval prek letališča v Bruslju, a tiskovni predstavnik letalske družbe Brussels Airlines, ki ima edina neposredno povezavo med belgijsko in liberijsko prestolnico, ni mogel potrditi, da je okuženi potoval z njihovo družbo.

Slovenija bo za humanitarno pomoč ob epidemiji ebole Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila 30.000 evrov, je sklenila vlada. WHO ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih potrebnih skoraj 500 milijonov evrov pomoči. Predvideni ukrepi se nanašajo na zajezitev širjenja bolezni in zagotavljanje nujne pomoči prizadetim državam.

Vsako uro pet okužb
Humanitarne organizacije opozarjajo na "grozljivo stopnjo" okužb z virusom ebole v Sierri Leone, kjer se je število okuženih podvojilo.

Organizacija Save the Children opozarja, da se je samo prejšnji teden s smrtonosnim virusom v tej zahodnoafriški državi okužilo 765 ljudi, v bolnišnicah pa imajo prostor za le 327 ljudi, poroča BBC. Prejšnji teden je zato Velika Britanija obljubila, da bo državi zagotovila 700 dodatnih ležišč za oskrbo okuženih.

Prav tako naj bi se vsako uro z virusom okužilo pet ljudi. Število okuženih v Sierri Leone bi bilo lahko še višje, saj "po domovih ali na ulicah v anonimnosti umira neznano število otrok", je še sporočila humanitarna organizacija.

Z novim letom na voljo 1.500 odmerkov cepiva
Po vsem svetu je do zdaj za virusom hemoragične mrzlice umrlo 3.338 ljudi. Izbruh ebole je najhuje prizadel Gvinejo, Liberijo in Sierra Leone, kjer je skupno okuženih okoli 7.178 ljudi. Odzivi sosednjih držav in tujine na ebolo z zapiranjem meja so močno poslabšali prehrambno stanje v omenjenih državah in tudi samo gospodarstvo. Liberijska vlada ocenjuje, da ji bo zaradi ebole v proračunu letos zmanjkalo najmanj 115 milijonov dolarjev.

Zdravila ali cepiva proti eboli še ni, je pa obetavno novico poročila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) WHO. Poskusno cepivo proti eboli, ki ga razvijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, so na zdravih posameznikih v ZDA in Veliki Britaniji začeli preizkušati septembra. Preizkusi cepiva, ki ga razvija kanadska zdravstvena agencija, pa se bodo začeli v prihodnjih dneh v ZDA.

Prve rezultate glede varnosti, učinkovitosti in ustreznem doziranju cepiva je pričakovati novembra in decembra. Preizkuse v afriških državah, ki jih je prizadela epidemija ebole, ter v sosednjih državah, naj bi začeli januarja in februarja prihodnje leto. Kanada je WHO-ju donirala dovolj cepiva za od 1.500 do 2.000 odmerkov, ki naj bi jih uporabili v začetku leta 2015. Kot je sporočil WHO, tega cepiva ne bodo uporabili na prebivalcih v zahodni Afriki, temveč bo namenjeno zdravstvenim delavcem, ki sodelujejo v boji proti eboli.

Prva žrtev pri misiji ZN-a v Liberiji
Vodja misije ZN-a v Liberiji Karin Landgren je potrdila, da je prejšnji teden za ebolo umrl eden od njihovih lokalnih uslužbencev, drugih podrobnosti niso objavili.

ZN ima misijo v Liberiji že enajst let, tam je tudi posebna misija za boj proti eboli pod vodstvom Anthonyja Banburyja. Agenciji Svetovni program za prehrano (WFP) in Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) sta začeli v Liberiji skupaj z vlado izvajati oceno o varnosti hrane.

V ZDA preplah zaradi ebole