"Stran od premoga, gospa Merkel!" piše na skulpturi, ki so jo naredili protestniki. Foto: Reuters
Bonn
Organizatorji ocenjujejo, da se je zbralo 25.000 ljudi, policija število udeležencev protesta ocenjuje na 11.000. Foto: EPA

Na konferenci Združenih narodov COP23 bodo ratificirali pariški podnebni sporazum. Protestniki zahtevajo, da se cilji sporazuma dosežejo hitreje, predvsem zmanjšanje količine toplogrednih plinov in prehod s premoga na obnovljive vire energije, poroča Euronews. Po navedbah policije je protest minil brez incidentov.

V sklopu protestov, h katerim so med drugim skupaj pozvale organizacije Greenpeace, Oxfam in WWF, se je približno tisoč protestnikov iz 40 kilometrov oddaljenega Kölna s kolesi odpravilo proti mestu Bonn, s čimer so želeli opozoriti na negativne posledice motorjev z notranjim izgorevanjem. Organizatorji ocenjujejo, da se je na protestih zbralo 25.000 ljudi, medtem ko policija število protestnikov ocenjuje na 11.000, poroča Deutsche Welle.

Največja mednarodna konferenca v Nemčiji
Svetovna podnebna konferenca, na kateri bo med 6. in 17. novembrom sodelovalo več kot 23.000 predstavnikov iz 197 držav pod vodstvom delegacije s Fidžija, bo namenjena sprejemanju nadaljnjih korakov pri izvajanju pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015. Gre za največjo mednarodno konferenco v zgodovini Nemčije.

Nemška ministrica za okolje Barbara Hendricks je ob tako množični udeležbi na protestih izrazila upanje, da bo konferenca prinesla konkretne rešitve. Veliko držav po pisanju nemške tiskovne agencije DPA upa na odločno nasprotovanje Trumpovemu odstopu od pariškega podnebnega sporazuma.