So taki sproščeni pogovori med Obamo in Brownom že preteklost? Foto: EPA
So taki sproščeni pogovori med Obamo in Brownom že preteklost? Foto: EPA

Premierjeva ekipa je bila, milo rečeno, razburjena, potem ko se jim ni uspelo dogovoriti za pogovore z Obamo na vrhu ZN v New Yorku - čeprav se je ameriški predsednik brez težav sešel z voditelji Japonske, Kitajske in Rusije.



Premierjev predstavnik je še povedal, da bosta Brown in Obama danes skupaj predsedovala "pomembnemu" srečanju o Pakistanu in da bosta pozneje v tednu imela na srečanju skupine G20 nadaljnje sestanke.

Predstavniki zanikajo trenja
Po poročanju BBC-ja naj bi si Brown želel podobnega pomembnega srečanja, kot jih je Obama imel z voditelji Japonske, Kitajske in Rusije. A Bela hiša je zavrnila namigovanja, da so Brownu dali nižjo prioriteto od drugih voditeljev. "Vsa poročila, ki namigujejo na težave v dvostranskem odnosu med ZDA in Veliko Britanijo, so popolnoma absurdna," je zatrdil predstavnik. "Dodali bi še, da imata predsednik Obama in premier Brown izjemen odnos, redno se pogovarjata o številnih težkih izzivih, s katerimi se državi spoprijemata, in da se redno srečujeta."

Po poročanju poznavalcev pa naj bi se odnosi kljub vsemu malce ohladili - in sicer potem ko je Obama izpustitev libijskega napadalca iz Lockerbieja označil kot "napako".