Sodišče je v Bruslju obsodilo islamske skrajneže. Foto: Reuters
Sodišče je v Bruslju obsodilo islamske skrajneže. Foto: Reuters

Četverici je sodišče zaporne kazni izreklo zaradi vloge pri vodenju tako imenovane Islamske države v mestu Verviers na vzhodu Belgije, katere namen je bil domnevno ubiti policiste. Moarouanu El Baliju, Souhaibu El Abdiju in Mohamedu Arshadu je sodišče izreklo 16 let zaporne kazni, medtem ko je Omar Damache dobil osem let.

Dva domnevna člana skupine sta bila ubita med racijo hiše v Verviersu januarja lani, kjer so belgijski policisti našli orožje, strelivo, eksploziv in policijske uniforme. Tedaj so tudi razbili celico. Tožilci so jo opisali kot "grob osnutek" teroristične celice, ki je napadla v Parizu 13. novembra lani. Skupina naj bi po njihovem mnenju delovala pod vodstvom Abdelhamida Abaaouda.

Glavni osumljenec El Bali je bil obtožen poskusa umora zaradi streljanja na policijo med obstreljevanjem v Verviersu. Obtožbe je zanikal. Arshad je medtem sodišču povedal, da je po navodilih Abaaouda kupil voki-tokije, sestavine za eksploziv in najel dve vozili ter stanovanje v Verviersu. Dokumente je zagotovil El Abdi. Damache, sicer Alžirec, je bil aretiran v Atenah, pozneje pa ga je Grčija izročila Belgiji. Abaaouda je policija ubila nekaj dni po napadih v Parizu, v katerih je novembra lani umrlo 130 ljudi.

Abdeslamova vloga v napadih bistveno večja
Medtem pa je na zaslišanju Mohamed Abrini, ki so ga aretirali v povezavi z napadi v Bruslju, povezan pa je tudi s pariškimi napadi, dejal, da je imel glavni osumljenec napadov v francoskem glavnem mestu Salah Abdeslam veliko večjo vlogo, kot se je sprva mislilo. Abdeslama so prijeli marca v belgijski prestolnici, nekaj dni po njegovi aretaciji so samomorilski napadalci v Bruslju ubili 30 ljudi.

Abrini je povedal, da je Abdeslam iz več krajev v Evropi sam pripeljal skoraj vse napadalce v Parizu, ki so prišli iz Sirije. Namestil jih je tudi v skrivališčih, je poročala televizija VTM Nieuws. Kot je zatrdil, to ve, ker je v teh stanovanjih živel z njimi in pri tem slišal veliko stvari. Abrini je priznal, da je bil eden izmed napadalcev iz Bruslja. Tudi njega bodo izročili Franciji, a za zdaj ostaja v Belgiji.

Abrinijev odvetnik Stanislas Eskenazi je za belgijsko televizijo RTBF dejal, da je Abrinijeve izjave treba potrditi ali zavrniti v nadaljnjih preiskavah. Obsodil je dejstvo, da so zaupni podatki z zaslišanja prišli v javnost.