V centru je zaprtih več tisoč prebežnikov, živijo pa v slabih razmerah. Foto: EPA
V centru je zaprtih več tisoč prebežnikov, živijo pa v slabih razmerah. Foto: EPA

Prebežniki so na policiste metali kamenje, policisti pa so uporabili solzivec, poroča rt.com, ki se sklicuje na poročila na družbenih omrežjih. Več prebežnikov naj bi bilo poškodovanih.

Iz centra se vali dim, policija pa je sporočila, da so bili zažgani zabojniki za smeti v predelu, kjer so zaprti mlajši prebežniki, nemiri pa naj bi se začeli prav tam. Humanitarni delavci opozarjajo, da je napetost v centru naraščala več dni, a da ni jasno, kaj konkretno je sprožilo zadnje dogodke. Po nekaterih poročilih naj bi policist udaril enega izmed mladostnikov v delu centra, kjer so zaprti mladoletni prebežniki.Tamkajšnji prebežniki živijo v zelo slabih razmerah.

Po uradnih podatkih je na Lezbosu trenutno 4.313 prebežnikov, velika večina pa jih je zaprtih ravno v Morii, ki je obdan z bodečo žico, nadzirata pa ga policija in vojska. Po poročanju rt.com, ki se sklicuje na enega od tamkajšnjih novinarjev, nevladne organizacije evakuirajo center.

Visoki obiski zaprtih ljudi
Nemiri so se vneli kmalu po tem, ko sta si center ogledala nizozemski in grški minister za migracije, Klaas Dijkhoff in Janis Mouzalas, poroča Reuters. BBC pa navaja oblasti, ki pravijo, da je nasilje izbruhnilo že med obiskom ministrov. Ta center si je pred desetimi dnevi ogledal tudi papež Frančišek, ki je v Vatikan odpeljal 12 sirskih beguncev, ki so prebivali v drugem centru na odprtem na Lezbosu.

Begunci in migranti so zaprti v omenjenem centru v okviru marčevskega dogovora med EU-jem in Turčijo, ki namerava omejiti prihod prebežnikov v Evropo. Dogovor namreč določa, da ljudi, ki ne izpolnjujejo pogojev za politični azil, vrnejo v Turčijo. Kot je sporočil predstavnik policije, v centru in okolici operacije zdaj izvajajo protiizgredne policijske enote.

49 prebežnikov nazaj v Turčijo
Grčija je danes v Turčijo vrnila 49 prebežnikov, in sicer z otokov Kos, Lezbos in Hios. S Kosa so vrnili 18 državljanov Bangladeša, štiri Pakistance in devet Mjanmarcev, z Lezbosa so vrnili osem Afganistancev, štiri Irance ter enega Jordanca, s Hiosa pa štiri Afganistance in Iranca. Tako kot 326 migrantov, ki so jih vrnili v Turčijo 4. in 8. aprila, so jih spremljali agenti Frontexa. Vsi so v Grčijo prispeli po 20. marcu, ko je stopil v veljavo dogovor med EU in Turčijo, katerega namen je zmanjšanje prihoda migrantov v Evropo.