Če bi jez uničili, bi lahko poplavna voda ubila na tisoče ljudi. Foto: EPA
Če bi jez uničili, bi lahko poplavna voda ubila na tisoče ljudi. Foto: EPA
Kurdski borec
Za kurdske borce je ključna podpora ameriških zračnih sil. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik iraške vojske Kasim Ata je za državno televizijo povedal, da so jez popolnoma "očistili", medtem ko je kurdski politik Hošjar Zebari, do pred kratkim iraški zunanji minister, dejal, da so za zavzetje objekta na reki Tigris potrebovali več časa, kot so načrtovali, saj so skrajneži na območju postavili zemeljske mine in druga eksplozivna sredstva.

Tem trditvam oporekajo zaposleni in novinarji, ki trdijo, da spopadi potekajo še naprej, pri čemer v rokah skrajnežev ostaja glavni vhod na objekt. "Borci Islamske države imajo še vedno popoln nadzor nad objekti in večina izmed njih je poiskala zatočišče na občutljivih krajih jezu, da bi se izognila letalskim napadom," je eden izmed zaposlenih povedal za agencijo Reuters.

Islamska država je sporočila, da je odbila napad kurdskih sil in jim zadala velike izgube. Ubili ali zajeli naj bi 170 kurdskih borcev in jim ob tem zasegli tudi orožje.

V podporo kurdskim silam so ameriška vojaška letala konec tedna izvedla skupno 25 napadov in pri tem uničila več kot 30 vozil skrajnežev in eno nadzorno točko. Ameriške oblasti so sporočile, da je letalska operacija njihovih sil "omejena v obsegu in času".

Bela hiša je v pismu kongresu zapisala, da je jez pri Mosulu izrednega pomena in ob njegovem morebitnem uničenju bi bila ogrožena življenja številnih civilistov in tudi ameriško veleposlaništvo v Bagdadu.

Poplavni val bi dosegel Bagdad
Tri kilometre in pol širok jez je bil zgrajen v 80. letih prejšnjega stoletja v času režima Sadama Huseina. Strokovnjaki že od strmoglavljenja nekdanjega diktatorja ob ameriškem napadu leta 2003 opozarjajo, da je jez, ki zadržuje 12 milijard kubičnih metrov vode, v slabem stanju in bi, če se zruši, poplavni val lahko dosegel celo 400 kilometrov oddaljeni Bagdad.

Ne glede na nasprotujoča si poročila o bitki za jez so predstavniki iraških oblasti že razglasili strateško zmago in optimistično napovedali, da je njihov naslednji cilj zavzetje drugega največjega iraškega mesta Mosul, ki so ga skrajneži osvojili junija ob začetku bliskovite ofenzive, s katero je pod njihov nadzor prišel znaten del severa Iraka.