V danskem živalskem vrtu so se bali, da bi se Marius paril s svojimi sorodnicami, zato so ga ubili. Foto: MMC RTV SLO/EPA
V danskem živalskem vrtu so se bali, da bi se Marius paril s svojimi sorodnicami, zato so ga ubili. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Ko so Mariusovo telo rezali na kose, s katerimi so nahranili zveri v živalskem vrtu, so si to ogledali tudi obiskovalci živalskega vrta. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Nad usmrtitvijo 18 mesecev starega samca po imenu Marius je zgroženih 30.000 podpisnikov spletne peticije 'Rešite Mariusa', ki je nasprotovala odločitvi živalskega vrta o njegovi usmrtitvi (8.000 ljudi je podpisalo peticijo na danskih spletnih straneh, 24.000 pa je podpisalo angleško različico peticije). Nekateri so ga poskusili rešiti tudi fizično.

V živalskem vrtu so v svoj zagovor dejali, da se je parjenju žiraf z bližnjimi sorodniki treba izogibati, zato so Mariusa še pred njegovo spolno zrelostjo ločili od drugih žiraf. Tako pravijo tudi pravila evropskega združenja živalskih vrtov in akvarijev (Eaza).

A ker bi imela po strokovni presoji živalskega vrta kastracija samca nezaželene učinke, izpustitev v divjino pa bi bila najverjetneje neuspešna, so Mariusa ubili.

Ponudbe o njegovi rešitvi so bile
To pa še ni vse. Živalski vrt sicer trdi, da so poskusili Mariusu poiskati nov dom, a neuspešno. Medtem pa danski mediji poročajo, da ni tako. Neki milijonar naj bi bil pripravljen plačati prevoz v ZDA, kjer bi lahko živel na njegovem posestvu v Beverly Hillsu. Prav tako naj bi bil žirafo pripravljen sprejeti tudi nizozemski narodni park, piše britanski BBC. "Ne morem verjeti. Ponudili smo se, da smo pripravljeni rešiti njegovo življenje. Živalski vrtovi morajo spremeniti svoj način poslovanja," je dejal direktor narodnega parka Robert Krijuff.

Mariusa v živalskem vrtu niso evtanazirali, temveč so ga ubili s pištolo, in sicer zato, da ne bi zastrupili mesa, s katerim so nahranili zveri v živalskem vrtu.