Razseljeni prebivalci Darfurja, ki živijo v številnih begunskih taboriščih v pokrajini, so življensko odvisni od tujih človekoljubnih organizacij. Foto: EPA
Razseljeni prebivalci Darfurja, ki živijo v številnih begunskih taboriščih v pokrajini, so življensko odvisni od tujih človekoljubnih organizacij. Foto: EPA

Tuje človekoljubne delavce so ugrabili teden dni po tem, ko se je uradni Kartum odločil, da iz nemirne zahodne sudanske pokrajine izžene 13 človekoljubnih organizacij, ker je Mednarodno kazensko sodišče izdalo zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, ki ga obtožuje vojnih zločinov v Darfurju.

Med izgnanimi organizacijami so tudi Zdravniki brez meja, ki so sporočili, da so zaradi Baširjeve odločitve iz Darfurja umaknili nizozemsko in francosko podružnico, v pokrajini pa so ostale še belgijska, švicarska in španska podružnica organizacije. Med ugrabljenimi zdravniki so Italijan, Francoz, Kanadčan in dva Sudanca.

"Lahko potrdimo, da je skupina oboroženih moških prišla na prizorišče in petim ljudem naročila, da jim sledijo. Šlo je za tri tuje in dva domača zdravnika," so sporočili iz misije Unamid, pri čemer so dodali, da naj bi ugrabitelji enega domačina že izpustili.

Nasprotujoče si ocene žrtev
Vojna v Darfurju se nadaljuje že v sedmo leto in v tem času je bilo po podatkih mednarodnih organizacij ubitih najmanj 200.000 ljudi, čeprav je po trditvah sudanske vlade ta številka mnogo nižja in se giblje okoli 10.000 žrtev. Več kot dva milijona ljudi je moralo pred spopadi zapustiti svoje domove in se zateči v begunska taborišča, za katera skrbijo v glavnem prav predstavniki človekoljubnih organizacij, ki so zdaj nezaželene.

G. V.