Spopadi potekajo predvsem v okolici letališča v Donecku. Foto: Reuters
Spopadi potekajo predvsem v okolici letališča v Donecku. Foto: Reuters
Doneck
Tudi Nato je potrdil poročanje Ovseja, da je na vzhod Ukrajine iz Rusije pripotovalo več konvojev ruske vojaške opreme. Foto: Reuters

Tuji mediji poročajo, da se že od zgodnjega jutra vrstijo napadi na uničeno letališče, kjer imajo sedež ukrajinske sile. Strele in eksplozije je mogoče slišati v vseh delih mesta, šlo pa naj bi za najhujše spopade v zadnjih nekaj dneh. Za zdaj ni bilo mogoče ugotoviti, ali je ogenj prišel od vladnih sil, ali upornikov, ali od obojih.

O spopadih poročajo tudi iz Luganska. Ukrajinska vojska je sporočila, da je bil v obstreljevanju v bližini Luganska na vzhodu Ukrajine ubit ukrajinski vojak, dva pa sta bila ranjena.

Merklova in Porošenko nista zadovoljna z uresničevanjem dogovora
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po telefonu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in v pogovoru Rusijo in separatiste obtožil, da so odstopili od dogovora o prekinitvi ognja, ki so ga z ukrajinskimi oblastmi sklenili septembra v Minsku. "Predstavniki samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk so zavrnili uresničevanje dogovora iz Minska, na ruski strani pa tudi ni opaziti napredka pri uveljavljanju dogovora," je poudaril Porošenko.

Merklova je povedala, da ni zadovoljna s pomanjkanjem napredka v izpolnjevanju dogovora iz Minska, a dodala, da Evropska unija za zdaj ne načrtuje novih sankcij proti Rusiji zaradi dogajanja na vzhodu Ukrajine. Je pa Merklova ukrajinskemu predsedniku zagotovila, da bo vprašanje Ukrajine ena od glavnih tem bližajočega se srečanja skupine industrijsko najrazvitejših držav (G20) ta konec tedna v Avstraliji.

Breedlove: V Ukrajino je prišla ruska vojaška oprema
Najvišji vojaški poveljnik zveze Nato Philip Breedlove je potrdil, da je v zadnjih dneh na vzhod Ukrajine iz Rusije pripotovalo več konvojev ruske vojaške opreme. "V zadnjih dveh dneh smo zaznali to, o čemer je poročala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. Opazili smo konvoje ruske opreme, med drugim z ruskimi tanki, artilerijo, bojnimi enotami in protizračno obrambo, ki so vstopili v Ukrajino," je povedal Breedlove.

Dodal je, da natančnih podatkov o količini opreme nimajo, Ovse pa je poročal o konvoju 43 neoznačenih vojaških tovornjakov, ki se je pomikal proti mestu Doneck, ki velja za utrdbo proruskih separatistov. "Najbolj nas skrbi to, da je nekdanja mednarodna meja med Rusijo in Ukrajino očitno popolnoma odprta," je dejal Breedlove in poudaril, da je treba spoštovati mejo, saj bo to pomagalo zajeziti problem dostave vojaške opreme v Ukrajino.

Ukrajina organizirala vojaške priprave
Ukrajinske oblasti so se na poročila o vojaških okrepitvah na vzhodu države odzvale z intenzivnimi vojaškimi pripravami. Ukrajinski obrambni minister Stepan Poltorak je zatrdil, da se Kijev pripravlja na nove bojne operacije zaradi domnevnih dejavnosti Rusije in upornikov. "Glavna naloga so priprave na bojne operacije. Pripravljamo svoje vojaške rezerve," je povedal Poltorak in dodal, da so razmere na območjih spopadov trenutno "zapletene, a stabilne".

Srna v Doneck poslal 20 ton mandarin
Kapetan hrvaške nogometne reprezentance in ukrajinskega prvaka Šahtarja iz Donecka Darijo Srna je otrokom iz tega ukrajinskega mesta poklonil 20 ton mandarin iz doline Neretve. Donacija hrvaškega kapetana je le ena od mnogih humanitarnih akcij v katere so vključeni nogometaši Šahtarja, ki sicer še naprej igra v ukrajinskem prvenstvu, a na zahodu države v Lvivu.