Okoliščine smrti mlade Avstralke še vedno ostajajo zavite v skrivnost. Foto: MMC RTV SLO
Okoliščine smrti mlade Avstralke še vedno ostajajo zavite v skrivnost. Foto: MMC RTV SLO
Dubrovniška policija razmišlja o tožbi proti avstralski postaji, saj meni, da je Dubrovnik namerno predstavljen kot nevarno mesto. Foto: MMC RTV SLO

O ugrabitvah v oddaji Sunday Night na avstralski televizijski postaji Channel 7 so govorila tri dekleta: ena Američanka in dve Avstralki, prikazani pa so bili tudi fotoroboti domnevnih ugrabiteljev. Toda pristojni dubrovniško-neretvanske policijske uprave so v odzivu na predvajanje oddaje dejali, da so na fotorobotih, ki so jih prikazali v oddaji, dejansko njihovi policisti. "Ne gre za nikakršne ugrabitelje ali vodje band, ki v Dubrovniku ugrabljajo dekleta," je dejal načelnik urada policijskega komandirja Krunoslav Borovec.

Po njegovih besedah sta dva policista službeno pristopila k Amber, enemu od dekletu, ki naj bi bilo žrtev ugrabitve, piše jutarnji.hr. "Policista sta se pogovarjala z Amber in njenimi prijatelji, o tem sta pripravila tudi poročilo, ni šlo za nikakršno kaznivo dejanje," je dejal Borovec. Ob tem je tudi dejal, da je Amber v oddaji povedala povsem nasprotna dejstva, kot jih je dejala dubrovniški policiji. Slednji je namreč govorila o kombiju modre barve in le s skopimi besedami opisala moškega, ki naj bi jo ugrabil, medtem ko je v oddaji podala zelo podroben opis domnevnega ugrabitelja.

Podobno naj bi se zgodilo tudi v primeru drugih dveh deklet. "V prvem primeru mlada ženska govori o poskusu posilstva 10. julija 2007, ki je bil tudi prijavljen policiji. Dekle smo odpeljali na pregled k zdravniku, a je pregled zavrnila, zdravniku pa dejala, da ni bilo poskusa posilstva. Po besedah zdravnika je bila zelo pijana. Tretji primer iz oddaje sploh ne obstaja, ni se zgodil in nikjer na policiji ni evidentiran," je dejal Zlatko Sokolar, načelnik dubrovniško-neretvanske policijske uprave.

Ob tem je Borovec dejal, da noben podatek, ki so ga predstavili v dokumentarni oddaji, ne bo pomagal pri razrešitvi umora Britt Lapthorne, saj ni bilo predstavljeno nobeno novo dejstvo. Ob tem je Borovec dejal, da so skušali v oddaji Dubrovnik prikazati kot nevarno turistično mesto, kjer organizirane bande ugrabljajo mlada dekleta in jih posiljujejo, kar je nesprejemljivo. Ob tem je dodal, da je primer Britt Lapthorne še vedno odprt, saj obstaja dvom o njeni smrti, izidi obdukcije pa na žalost niso razjasnili številnih vprašanj. "V interesu ne le staršev, temveč tudi hrvaške policije je, da se ugotovi, kaj se je dejansko zgodilo, na kakšen način je umrla in ali je lahko v ozadju njene smrti kriminal," je dejal Borovec in dodal, da policija še naprej zbira informacije o poteku zadnjih Brittinih dni.

Umor ni izključen
"Še vedno obstaja možnost, da je bila umorjena, pri primeru pa sodelujemo tudi z Interpolom. Izprašati moramo še štiri osebe, s katerimi se je Britt družila v Dubrovniku, zahtevali pa bomo tudi ponovitev nekaterih razgovorov, da bi preiskali vse možnosti," sta dejala Sokolar in Borovec. Za konec je Borovec dodal, da še niso izključili možnosti tožbe proti avstralski postaji zaradi fotorobotov, s katerimi so dubrovniške policiste razglasili za ugrabitelje in tako škodovali njihovemu ugledu, piše portal hrvaške nacionalne televizije hrt.hr.

K. T.