V krvavem napadu oziroma maščevanju Hutujev nad Tutsiji je bilo ubitih 800.000 ljudi. Foto: EPA
V krvavem napadu oziroma maščevanju Hutujev nad Tutsiji je bilo ubitih 800.000 ljudi. Foto: EPA
Pascal Simbikangwa
Nekdanji vojaški poveljnik Pascal Simbikangwa je prišel na sodišče v vozičku, saj je po prometni nesreči ostal paraplegik. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nekdanji vojaški poveljnik Pascal Simbikangwa vse obtožbe zanika, a če bodo odločili, da je kriv, mu grozi dosmrtna zaporna kazen. 54-letnika so aretirali leta 2008 na francoskem otoku Mayotte v Indijskem oceanu, kjer se je skrival tri leta.

Pomemben proces za Francijo
Kot vojaški poveljnik naj bi Simbikangwa spodbujal, organiziral in pomagal pri pobojih, še posebej z dobavo orožja, navodili in vlivanjem poguma hutujskim tolpam. Te so pobijale etnične Tutsije - moške, ženske in otroke, pa tudi zmerne Hutujce.

Sojenje poteka na podlagi zakonodaje iz let 1996 in 2010, ki francoskim sodiščem omogoča sojenje v primerih genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v Ruandi in drugih državah.

Gre za zelo pomemben proces za Francijo, ki je po mnenju kritikov zatajila tako pri potrebnem posredovanju v času genocida kot tudi pozneje, ko je bilo treba žrtvam zagotoviti pomoč in preganjati odgovorne.

Francija zanika usposabljanja hutujskih milic
Pariz je do zdaj zavračal zahteve Kigalija po izročitvi več deset osumljenih za genocid, ki so se zatekli v Francijo, prav tako pa ni sam preganjal odgovornih, kar opazovalci utemeljujejo s tem, da je bila država povezana s hutujsko vlado, ki je bila na oblasti ob začetku pobojev.

Ruanda obtožuje Francijo usposabljanja hutujskih milic, kar Pariz sicer zanika. Kigali je odnose s Parizom v letih od 2006 do 2009 prekinil, ponovno pa so jih vzpostavili pod prejšnjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki je priznal, da je Francija v zvezi z genocidom naredila "resne napake".

"Zakaj je trajalo 20 let?"
V Kigaliju menijo, da je do sojenja prišlo pozno, a ga imajo kljub temu za dober znak. "Gre za pisanje zgodovine. Vedno smo se spraševali, zakaj je trajalo 20 let," je povedal ruandski pravosodni minister Johnston Busingye.

"Ni še čas za praznovanje, še vedno gre le za začetek, prvega v 20 letih. Zadeve bomo spremljali z velikim zanimanjem, zelo bomo podpirali proces in bomo sodelovali," je še povedal Busingye in ob tem spomnil, da ima Francija na svojem ozemlju še številne druge osumljence, ki bi jih morala ali izročiti Ruandi ali sama postaviti pred sodišče.