Varnostni svet naj bi skrbel za mir in varnost v svetu, a njegova učinkovitost je mnogokrat vprašljiva. Foto: EPA
Varnostni svet naj bi skrbel za mir in varnost v svetu, a njegova učinkovitost je mnogokrat vprašljiva. Foto: EPA

Volitve so potekale v Generalni skupščini ZN-a v okviru regionalnih skupin, izvoljene države pa bodo v Varnostnem svetu sedele dve leti, v letih 2013 in 2014.

Argentina, ki je dobila 182 glasov, bo na sedežu skupine Latinska Amerika in Karibi zamenjala Kolumbijo, Ruanda, ki je dobila 148 glasov, pa na sedežu Afriške skupine Južnoafriško republiko. Ruanda je bila do zdaj v VS-ju le enkrat, Argentina pa osemkrat. Obe državi sta bili v svoji skupini brez konkurence, saj sta zlahka dobili potrebnih 129 glasov.

V skupini Zahodna Evropa in drugi je to najprej uspelo Avstraliji, ki je dobila 140 glasov. Za preostali sedež sta tekmovali še Finska in Luksemburg. Finska je bila članica VS-ja do zdaj dvakrat, Luksemburg pa te časti do četrtka še ni doživel. Konec leta se iz te skupine od Varnostnega sveta poslavljata Nemčija in Portugalska.

Tekma je potekala še za en prosti sedež Azijske skupine, kjer je Južna Koreja s 149 glasovi v drugem krogu ugnala Butan in Kambodžo, ki še nikoli nista bili članici tega organa.

Skrivna pomoč upornikom
Največ pozornosti je bilo usmerjene v glasovanje v Afriški skupini, saj je le dan prej na dan prišlo ZN-ovo poročilo, v katerem so zapisani dokazi, da Ruanda pomaga upornikom v sosednji državi Demokratična republika Kongo. Ruanda in Uganda naj bi podpirali uporniško skupino M23, ki je v zadnje pol leta razširila nadzor na območju z rudninami bogate pokrajine Severni Kivu na vzhodu DR Kongo, zato je Kinšasa zahtevala sankcije proti državama.

Slovenija lani poražena
Spomnimo, za sedež v Varnostnem svetu si je lani močno prizadevala tudi Slovenija, ki se je v Vzhodnoevropski skupini pomerila z Azerbajdžanom. Opravili so kar 16 krogov glasovanja, nato pa se je Slovenija umaknila in odstopila od kandidature. Slovenija je sicer to vlogo že opravljala med letoma 1998 in 1999.

V 15-članskem organu je pet stalnih članic z neomejenim mandatom - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija, deset nestalnih članic pa je izvoljenih za dveletni mandat.