Umik izraelske vojske je potrdil vojaški tiskovni predstavnik. Foto: EPA
Umik izraelske vojske je potrdil vojaški tiskovni predstavnik. Foto: EPA
Ban Ki Mun v Gazi
Obisk generalnega sekretarja ZN-a je najvišji obisk v Gazi, odkar je palestinsko gibanje Hamas junija 2007 prevzelo nadzor na območju. Foto: EPA
Ban Ki Mun za preiskavo izraelskih napadov

Vojsko so namestili na meji z območjem Gaze, kjer bo pripravljena na morebitno posredovanje. Večino svojih sil je sicer Izrael umaknil že pred včerajšnjo prisego novega predsednika ZDA Baracka Obame, s čimer po mnenju analitikov ni želel zamegliti začetka nove dobe zavezništva z Združenimi državami. Obamov predhodnik George Bush je odobraval izraelsko ofenzivo, usmerjeno proti raketnim napadom na izraelska mesta s palestinskih območij.

Gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je v nedeljo nekaj ur po tem, ko je Izrael ustavil napade, napovedalo enotedensko premirje, hkrati pa zahtevalo, da se v tem času iz Gaze umaknejo vsi izraelski vojaki.

Izrael je sicer svojo 22-dnevno ofenzivo končal v soboto, ko je presodil, da je dovolj oslabil palestinske skrajneže, ki so na izraelska mesta tako rekoč vsak dan izstreljevali rakete. Po poročanju palestinskih virov je bilo v tem času ubitih 1.300 Palestincev, med njimi najmanj 700 civilistov, Izrael pa trdi, da je bilo ubitih na stotine skrajnežev. Ubitih je bilo tudi 10 izraelskih vojakov in trije civilisti, ki so bili ujeti v navzkrižni ogenj.

Ban Ki Mun za preiskavo ofenzive
V ponedeljek se je na območju Gaze mudil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki se je zavzel za preiskavo izraelske ofenzive in za sodne procese proti odgovornim. Prizore, ki jih je videl na obisku, je označil za "srce parajoče." Hkrati je zahteval zagotovilo, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

"Sem preprosto zgrožen. Ne morem opisati tega, kaj občutim ob tem, ko sem si ogledal prizorišče prostorov Združenih narodov," je dejal Ban, ko je gledal razdejanje v napadenih prostorih ZN-a v Gazi. Izrael je svoje napade nanje opravičeval s trditvami, da so palestinski skrajneži poslopja ZN-a uporabljali za napade. Vendar je izraelska vojska medtem tudi že sprožila lastno preiskavo napadov.

Zgrožen tudi v Sderotu
V okviru obiska v regiji je generalni sekretar ZN obiskal tudi mesto Sderot na jugu Izraela in pri tem ostro kritiziral palestinskega raketiranja, ki so po njegovih besedah "strašna in nesprejemljiva", medtem ko je Izrael pozval h končanju zapore območja Gaze. Po Banovih besedah utegne embargo samo še okrepiti Hamas s spodbujanjem obupa v obubožani Gazi.

M. R.

Ban Ki Mun za preiskavo izraelskih napadov